"Русия отново се завърна в региона. Тя иска да докаже,

...
"Русия отново се завърна в региона. Тя иска да докаже,
Коментари Харесай

Джуканович: Русия натиска Балканите, но София повежда региона към ЕС


"Русия още веднъж се завърна в района. Тя желае да потвърди, че има политическо и военно превъзходство на Европейски Съюз и както това е ставало доста пъти в историята до момента, стратегическите спорове да се водят на Балканите. Европа е длъжна да превъзмогне този конфликт".

Това сподели водачът на Демократическата партия на социалистите /ДПС/ в Черна гора Мило Джуканович пред холандското издание "De Trouv". "Съвременната ни история потвърди, че Балканите сами не могат да запазят стабилността си. Брюксел е локомотивът носещ отговорност за стабилността в Европа, както скоростта, с която се движи влакът. Брюксел носи отговорност и не може да остане апатичен, когато има заплаха последният вагон да се откачи и да не се знае в каква посока ще се движи локомотивът", споделя още Джуканович.

Според него "Балканите постоянно са били на кръстопът сред Запада и Русия, където царува възпламеняващ национализъм". "Тази част от района може би е задънена улица за Европейски Съюз, само че непрестанно е под ударите на трети страни. И заради тази причина персонално съм доста загрижен", споделя още Джуканович, който управлява политическият живот в дребната балканска страна през последните 25 години.

Лидерът на Движение за права и свободи е уверен, че е имало както съветска, по този начин и сръбска интервенция, опит за държавен прелом, при който е било планувано и неговото ликвидиране по време на изключителните парламентарни избори в Черна гора през месец октомври 2016-та година.

"Сред целите на България, която застава отпред на Европейски Съюз от през днешния ден е тя да поведе Западните Балкани към Брюксел", сподели още Мило Джуканович.

Според него проблемите на Балканите са същите както по времето на Дейтънското спокойно съглашение преди 22 години. "Босна и Херцеговина не действа както би трябвало. Преговорите сред Сърбия и Косово вървят прекомерно постепенно, а Македония е изцяло парализирана по пътя й към Европейски Съюз. Брюксел е задължен да побърза, тъй като ентусиазмът за Европа ще изчезне на Балканите", съобщи в умозаключение черногорският водач. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР