34% от бъдещите емигранти са готови да заминат в чужбина

...
34% от бъдещите емигранти са готови да заминат в чужбина
Коментари Харесай

34% от бъдещите емигранти готови да заминат без договор


34% от бъдещите емигранти са подготвени да заминат в чужбина без трудов контракт. Това излиза наяве от изследване за трудовата миграция на Института за стопанска система и интернационалните връзки, взаимно с фондация „ Фридрих Еберт “, оповестява „ Монитор “.
При 4 млн. 376 хил,. души в трудоспособна възраст у нас по данни на Национален статистически институт, 1.6 млн. желаят да изоставен България, заяви Васил Тончев, изпълнителен шеф на организация за обществени и политически проучвания. Това значи, че всеки четвърти земляк е евентуален бежанец. По думите му 35% от интервюираните биха емигрирали за интервал по-голям от 5 години, като 85 на 100 търсят непрекъсната претовареност в страни от Европейски Съюз. По-склонни на тръгнат на сляпо в чужбина били тези, които живеят в дребните градове и нямат обучение. Проучването демонстрира, че най-склонни да живеят зад граница са младежите, следвани от тези, които са до 40-годишна възраст.
Най-трудно решението за емиграция взимали хората сред 51 и 64 година Оказва се, че по-често мъжете имали желание да потърсят работа в чужбина – 64 на 100 от мощния пол се замисля за кариера зад граница.
Всеки втори от възнамеряващите да изоставен България пък е със приблизително обучение, а 80% от тях живеят отвън столицата, като по-голямата част от тях обитават регионалните градове. 54% от евентуалните емигранти към този момент имат опит с работа в чужбина, излиза наяве още от изследването.
„ Живеем в мрежово общество, тези хора градят контакти и към този момент имат построени такива “, разяснява Тончев. Той добави още, че към една четвърт от имащите желание да заминат зад граница се оправят с езика на страната, в която желаят да отидат.
Основните аргументи за търсене на работа отвън рамките на страната ни са по-високо възнаграждение, по-добра обществена и здравни системи, по-добри благоприятни условия за кариерно развиване, както и по-ниска престъпност, изясни някогашният обществен министър Ивайло Калфин. 4.5 на 100 от запитаните получавали помощи за развъждане на дете, а 3% получавали помощи от обществени заплащания. По думите му държавните чиновници са по-малко склонни да мислят за трудова миграция от тези в частния бранш. Той добави, че в България има към 400 хиляди души, които са се самоизключили и от трудовия пазар, и от обществената система. Според 74% от запитаните не биха търсили работа в чужбина, в случай че получаваха заплата сред 1000 и 3000 лева
Освен това интервюираните не одобрявали ограниченията за привличане на служащи от трети страни. Според прогноза на Организация на обединените нации през 2050 година популацията в България ще наброява 5.5 млн. души, което означавало, че за 40 години популацията ни ще намалее с два милиона, сподели Пенчо Хубчев, програмен координатор на Фондация „ Фридрих Еберт “. Той добави още, че ние сме петата най-застаряваща нация в Европейски Съюз.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР