34 години след историческия четвъртфинал в Мексико'86 Аржентина - Англия

...
34 години след историческия четвъртфинал в Мексико'86 Аржентина - Англия
Коментари Харесай

Бенасьор все още обвинява Дочев за Божията ръка, Марадона единствен призна вината си

34 години след историческия четвъртфинал в Мексико'86 Аржентина - Англия и часове след кончината на митичния Диего Марадона, някогашният тунизийски рефер Али Бенасьор хвърли още веднъж виновността за гола с ръка на българина Богдан Дочев. " Ръката на Диего се видя от целия стадион ", свидетелства сътрудника Борислав Константинов, участвал на трибуните. Всъщност, Марадона остава единственият, който призна виновността си, въпреки и години по-късно, когато се извини на Гари Линекер за измамата. Наскоро Златното момче сервира извинения и на самия Бенасьор при срещата им в Тунис.

" Не видях играта с ръка, само че имах подозрения. Може да видите фотосите - отидох да се съветвам с асистента ми - българинът Богдан Дочев, и когато той ми сподели, че няма нарушаване на разпоредбите, аз зачетох гола ", твърди Бенасьор в днешно време. От фрагментите от телевизионното лъчение на срещата обаче не се вижда африканецът да отива до Дочев. След дуела на " Ацтека " е открито, че позиционирането на основния арбитър фактически не му е разрешило да види престъпния гол.

Богдан Дочев има друга версия от тази на Али Бенасьор, само че тя не е известна по света. След международното в Мексико българският арбитър изпада в недружелюбност и се отдръпва вечно от футбола, като през идващите три десетилетия интервютата му се броят на пръстите на едната ръка. Нашият съотечественик умира пропуснат през 2017 година През 1986 година Дочев приказва пред Димитър Цанев за книгата " Арбитрите на международните шампионати ", оповестена при започване на 90-те години. В нея Дочев е безапелационен, че Бенасьор е избрал неверна позиция и не е направил с него даже словесна консултация. В книгата " Божията ръка ", излязла през 1996 година, е поместена гледната точка на Дочев по отношение на скандалното попадение. Той споделя, че минути преди началото на четвъртфинала тунизийският съдия вади химикал пред двамата си помощници и зачертава двете наказателни полета. " С което акцентира, че за тези игрови зони той не желае подпомагане и съдействие. Тогава? ", написа Богдан Дочев.

Печеливш от абсурда през 1986-а става Бърни Улоа Морера от Коста Рика, който е другият помощник на " Ацтека " и който е определен за асистент на финалния мач сред Аржентина и Федерална Република Германия. Богдан Дочев твърди, че при гласуването за финала Морера го бие с два гласа.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР