34 105 151 лв. е точната сума, събрана по съдебен

...
34 105 151 лв. е точната сума, събрана по съдебен
Коментари Харесай

Василев: Държавната комисия по хазарт нарочно не е събрала парите от данъци и такси

34 105 151 лева е точната сума, събрана по правосъден ред от страната от неплатени налози и такси от хазарт. От тях 12 млн. към момента не са изцяло разпределени, тъй като се апелират.

Това сподели финансовият длъжностен министър Асен Василев в отговор на въпрос на депутата от „ Демократична България “ Мартин Димитров. Той добави, че има първоинстанционно правосъдно решение за възобновяване на сумата от над 241 млн. лева Решението е обжалвано.

Василев посочи, че общо 556 872 млн. лева не са събрани в държавната хазна от
хазарт по време на ръководството на ГЕРБ, а лихвите са на стойност 136 236 млн. лева

Снимка: БГНЕС

„ Това е колосална сума. Излезе отчет на Агенция държавна финансова ревизия, където констатацията е, че от Държавната комисия по
хазарт не са си търсили парите. Същевременно за проверявания интервал е налице възнаграждение на по-малък от дължимия размер на таксата от уредници на хазартни игри, в резултат на решенията ДКХ. Има дейни дейности, които са разрешили тези пари да не бъдат търсени и събрани “, посочи финансовият министър.

По думите му този отчет е предаден на прокуратурата и е стартирана предварителна инспекция. „ Министерството на финансите има една доста значима функционалност, която час от сътрудниците не схващат – контролната. То би трябвало да ревизира дали парите се събират законосъобразно и дали се харчат дейно “, разяснява отрасловият министър.

Василев изясни, че съществуват механизми за надзор, само че те не са били употребявани от предходната власт.

Той даде образец с Комисията по
хазарт, АДФИ, Агенцията за публични поръчки, които съгласно него не са си свършили работата.

Според него прекратяването на активността на ДКХ не е инцидентно. По думите му по този начин се губят следите кой какво е правил.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР