34 000 ще слеят уикенда, в който се провеждат местните

...
34 000 ще слеят уикенда, в който се провеждат местните
Коментари Харесай

Експерт очаква около предстоящите местни избори, на почивка да пътуват 340 хил. българи

34 000 ще слеят уикенда, в който се организират локалните избори, с есенната почивка на учениците. Това предвижда Румен Драганов, шеф на Института за разбори и оценки в туризма, пред „ Телеграф “.

Почивните дни в учебните заведения тази година са от 28 октомври до 1 ноември в това число, т.е. общо 5 дни, от които 3 са работни за останалата част от популацията.

Като цяло през уикенда към вота за локална власт се чака в страната и чужбина да пътуват 340 000 българи, измежду които има и такива, които са със свободни специалности, като архитекти, адвокати, инженери, притежатели на дребни компании и други. От тях към две трети ще употребяват почивните дни за посещаване на близки, другари и родственици както в страната, по този начин и в чужбина, уточни Драганов.

Останалите към 100 000 ще се насочат към балнео и СПА хотели, къщи за посетители или дребни фамилни хотели, където могат да прекарат време измежду природата или да посетят исторически или културни забележителности.

За ваканцията на учениците редица клубове, които провеждат просветителни лагери и екскурзии за деца, са подготвили стратегии за ваканцията. Например Българският туристически съюз записва деца от разнообразни възрастови групи за лагер измежду природата  за проучване на способи за оцеляване и опознаване на природата. По време на тези лагери с изключение на с просветителна цел ще има време за игри и посещаване на туристически забележителности.

Организира се и ориентировка с карта, с компас, връзване на възли на въже, запознаване с особеностите и заплахите в планината, оказване на здравна помощ и редица други занимания, които са показани по занимателен метод, само че ще са потребни за подрастващите.

Програмата е за 5 дни, колкото е ваканцията, и таксата за присъединяване е 690 лв., като в сумата е включено всичко - от нощувки и храна, както и туристическа застраховка до опитни инструктори и нужните консумативи, свързани с програмата. 

Тези, които ще се насочат към СПА хотелите, би трябвало да подготвят от 120 лв. до 250 лв. за вечер за място от междинен клас. В сумата с изключение на нощувка е включена закуска, а на други места се оферират пакети на цялостен интернат. За хората с по-големи благоприятни условия се оферират и първокласни хотели, като за две или три нощувки ще би трябвало да приготвите най-малко 2000 лв..

Много от хотелите, които оферират минерални басейни, СПА процедури и разтривки, са позиционирани тук-там, където може да се съчетае релакс с дълги разходки измежду природата. 

Хубаво е в този интервал оптимално да се употребява времето за разходки и занимания навън, предлага Драганов. Това е добре за децата, като може даже да не е обвързвано с дълго пътешестване, а да бъде близкия парк или планина. По време на ваканцията децата би трябвало да употребяват опцията за спорт и игри навън.

В страната има доста места, където може да се вършат разходки, като екопътеки и дълги обиколки в парка с колело. Разходките в природата би трябвало да са свързани с проучване на растенията, дърветата и всичко, обвързвано с нея.

Важно е да се посещават културни исторически забележителности, които са навън и са на огромна повърхност, като Перперикон, Мисионис, Велико Търново, даже и изкуствено основани атракции навън, поучава специалистът по туризъм. Това може да е обвързвано с проучване на историята. Мероприятия навън са положителни поради придвижването, тъй като то най-вече липсва на децата и би трябвало да се употребява оптимално това време за спорт и туризъм навън, уточни Драганов. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР