3300 машини, предназначени за гласуване на европейските избори на 26

...
3300 машини, предназначени за гласуване на европейските избори на 26
Коментари Харесай

ЦИК представи машините за евровота

3300 машини, предопределени за гласоподаване на европейските избори на 26 май, към този момент са доставени на склад в София. Това оповестиха от Централната изборна комисия (ЦИК) в четвъртък, съобщи БГНЕС.

Машините са нови и са създадени тази година в Тайван по дизайн на „ Smartmatic “, особено за евровота у нас и към този момент е почнал процесът на тяхното одитиране. „ Машините са изцяло подготвени за изборния развой “, увери Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на фирмата-доставчик „ Сиела норма “.

Във връзка с обществено оповестената информация за операция на изборите във Венецуела, където също се е гласувало с машини на „ Smartmatic “, Тодоров изясни, че вотът там е извършен съвършено от позиция на машинното гласоподаване, а компанията не носи отговорност за последвали нарушавания. Именно по тази причина тя е прекратила и контракта си с венецуелската страна.

Експедирането на машините в секциите ще стартира на 24 май. „ Имаме комплицираната задача да посетим, обслужим и поддържаме процеса в доста градове и села “, изясни Тодоров.

Според последните промени в Изборния кодекс за актуалните европейски избори с машини ще се гласоподава в 3 000 секции, а на идващите локални избори – в 6 000. Оттам нататък страната ни поема по пътя на цялостното въвеждане на машинно гласоподаване.

В петък пък следва да бъде подготвен предварителният одит на машините. Според екипа, който го прави, те са много по-надеждни и функционални от тези през 2016. „ Имат своите пропуски и ще ще бъдат препоръчани процедури за тяхното поправяне “, изясни доцент доктор Златогор Минчев от Българска академия на науките, който е член на проверяващия екип.

Как се гласоподава машинно?

Първо се снема самоличността на гласоподавателя от секционната изборна комисия. След като устно съобщи, че желае да гласоподава машинно, му се дава електронна карта, която да сложи в четеца на машината. Екранът пресъздава изборната бюлетина, върху която гласоподавателят би трябвало да означи своя избор. След гласуването от машината излиза квитанция, която се сгъва и слага в особено избрана кутия, друга от урната за хартиени бюлетини. Тестовете демонстрират, че машинното гласоподаване лишава единствено няколко секунди и не е по-сложно механически от потребление на банкомат.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР