3300 леи (1320 лв.) става минималната работна заплата в Румъния

...
3300 леи (1320 лв.) става минималната работна заплата в Румъния
Коментари Харесай

Вдигат минималната заплата в Румъния от 1 октомври

3300 леи (1320 лева.) става минималната работна заплата в Румъния от 1 октомври. Това заяви министърът на финансите Марчел Болош. Увеличението е с 300 леи (120 лева.). Още едно, ново нарастване, ще има евентуално от 1 януари следващата година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Да забележим по какъв начин ще се развият нещата на равнище коалиция и по какъв начин ще протекат полемиките. Но това е ангажимент, който партиите поеха, в това число посредством програмата за ръководство, която беше утвърдена, когато държавното управление на Чолаку стартира своя мандат, сподели Марчел Болош в изявление за румънската телевизия Antena3.

Той удостовери, че и пенсиите ще се усилят с 14 % от началото на 2023 г. 

Има пари за увеличение на пенсиите. Окончателният % ще бъде разгласен от ръководещата коалиция, посочи Болош. Той осведоми още, че специфичните пенсии ще бъдат обложени с 20-25 на 100.

Новината за нарастването на пенсиите удостовери по-късно денем и румънският министър председател Марчел Чолаку. Той разяснява, че има настоящ закон, съгласно който пенсиите се индексират по отношение на миналогодишната инфлация.

През 2022 направихме изключение, тъй като имаше висока инфлация по отношение на инфлацията година по-рано. Прави се средногодишната стойност. Никой няма да нарушава законите в Румъния. Иска ми се, както предходната година, пенсиите да се усилват друго, на едни може би с 30 %, на други с или 10 на 100, според от приходите. Поддържам този метод, разяснява министър председателят, представен от Диджи24.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР