330 000 ученици от цялата страна са получили подкрепа от

...
330 000 ученици от цялата страна са получили подкрепа от
Коментари Харесай

Програма „Наука и образование за интелигентен растеж“: 330 000 ученици с подкрепа от МОН

330 000 възпитаници от цялата страна са получили поддръжка от Министерството на образованието, заяви на конгрес в Пловдив министърът на образованието професор Галин Цоков.

Снимка: bTV

Това става факт с плановете, изпълнявани от МОН в границите на приключващия програмен интервал на Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “.

Предлага се и да се понижи броят на оценките, въз основа на които се образува срочната оценка по предмет

Някои от най-успешните учебни заведения в Пловдив показаха положителни практики и новаторски решения в тяхната активност.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Министър Галин Цоков посети и Професионална гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, където е един от центровете за върхови достижения.

Изследването се организира на всеки пет години от 2001 година насам

Учениците му демонстрираха своите изобретения, с които печелят първите места на надпревари - роботизирана платформа за неинвазивно премерване на кислорода в кръвта и пулса, система за разделяне по цвят, програмиране на асемблиран велосипед.

Снимка: bTV

„ Две са главните посоки – еднакъв достъп до учебно обучение и развиване на уменията, което виждаме тук на място. Съвременното образование не с единствено познания и тяхното възпроизвеждане, а на първо място създаване на професионални умения и умения на XXI век, които ще послужат на децата да бъдат сполучливи в живота. Към това би трябвало да се стреми всяко обучение, в това число и българското “, сподели министърът на образованието професор Галин Цоков. 

По време на пандемията от COVID-19 по другия значим план за достъп до обучение в условия на рецесии към 20 000 учители и 65 000 възпитаници са получили електронни устройства.

Снимка: bTV

„ На базата на този план съотношението електронно устройство – възпитаник се е подобрило 2,5 пъти. Ако в този момент има пет ученика на едно устройство, преди пандемията е имало 15-16 ученика на едно устройство. Сега сме на междинното равнище в Европейски Съюз, там е 1:6, значи сме малко по-добре “, добави Цоков. 

Причината са неприятните резултати на външното оценяване след VII клас

По плановете, свързани с приобщаващо обучение, към 12 000 възпитаници са получили спомагателна поддръжка през летните месеци по време на пандемията. Подкрепени са били и деца със специфични просветителни потребности.

Снимка: bTV

Проектите ще бъдат продължени в следващия програмен интервал на Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР