33-ма полицаи и 19 граждани са били ранени по време

...
33-ма полицаи и 19 граждани са били ранени по време
Коментари Харесай

МВР: 33-ма полицаи са ранени на протеста срещу БФ С, а граждани - 19

33-ма служители на реда и 19 жители са били ранени по време на митинга против управлението на Българския футболен съюз на 16 ноември. Задържаните лица пък са 38. Това са данните на Министерството на вътрешните работи.

Те са ранени макар че са имали защитни средства, каски, съоръжение и облекло.

" Причините за получените контузии и пострадвания на чиновниците са, че против органите на реда са употребявани сълзотворен спрей, стъклени бутилки, кенчета от бира и безалкохолни питиета, камъни, клони на дървета, пътни знаци, павета, железни тръби, изкъртени от тротоарите, пиротехнически произведения и други предмети, с които са били застрашени животът и здравето им ", написа министър Калин Стоянов в отговор на собствен въпрос от депутата на ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

По-голям брой ранени е имало обаче съгласно здравния министър Христо Хинков. От центъра за незабавна помощ са изпратени 16 коли за спешна помощ, с които седем ранени са закарани в незабавни приемни отделения: по един във ВМА и ИСУЛ и петима в " Пирогов ". Иначе във ВМА са прегледани четирима души, има един приет в болница с контузия на коляното, а в ИСУЛ са прегледани трима обгазени и седем с травми. В УМБАЛ " Света Анна " са прегледани двама контузени, само че нито един от тях не е приет в болница. Най-много хора са потърсили помощ в " Пирогов " - 26 души, от които 21 са били в неврохирургичен кабинет, а петима - в травматологичен.

Числата Хинков показва в отговор на въпрос от депутати не ПП-ДБ, като показва от лечебните заведения към 6,00 часа в сутринта на 17 ноември.

В Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи са прегледани 32-а, а един е признат за лекуване в отделението по урология. 

В различен собствен отговор Стоянов изяснява за употребяваното водно оръдие на митинга. До там се стигнало, откакто към 18,25 часа напрежението ескалирало. " Голяма част от почитателите стартират да разместват, нарушават целостта и преодоляват построените железни заграждения, като се пробват да преодолеят полицейския кордон. Започват да хвърлят върху полицейските чиновници пиротехнически произведения, стъклени бутилки, железни парапети, камъни и други тежки предмети ", обосновава се министърът.

Иначе оръдието било употребявано съгласно нормативите, а струята е била ориентирана не към, а над протестиращите, с цел да ги пази. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР