33-годишният Данаил Георгиев, който преди 10 години помете компания от

...
33-годишният Данаил Георгиев, който преди 10 години помете компания от
Коментари Харесай

Шофьорът, отнел 6 живота в Симеоновград, награждаван в затвора с годишна почивка

33-годишният Данаил Георгиев, който преди 10 години опустоши компания от младежи в Симеоновград точно на Великден и умъртви шестима от тях, е образцов пандизчия - няма дисциплинарни санкции и е награждаван неведнъж. Това оповестиха особено за Dir.bg от Главна дирекция " Изпълнения на наказванията ".

 10 година след Виж още

На 23 април 2011 година пияният Данаил изгуби надзор над " летящата " с над 130 км/ч. по симеоновградската улица " Съединение " кола, която се качи на тротоара и опустоши група младежи, тръгнали за черква. Недалеч от храма, на метри от родния си дом, издъхва 19-годишният Георги Георгиев. Заедно с него на тротоара умират петима от приятелите му - 18-годишната Яница Бойчева, 17-годишната Мелин Зеид, 19-годишният Трифон Трифонов, 17-годишният Красимир Марков и 17-годишният Евгени Атанасов.

Други две деца от огромната компания - 17-годишният Милен Жеков и 19-годишната Мария-Луиза Неделчева лежат на земята, потънали в кръв. След злополуката те дълго ще се възвръщат от получените физически и душевен контузии.

На 8 януари 2014 година, малко преди третата годишнина от злополуката, Върховният касационен съд напълно удостоверява присъдите на Данаил Георгиев и братовчед му Живко Желев, който му е дал колата на татко си. Шофьорът е наказан на 12 години затвор, а по-младият Живко - на 7 година Той към този момент е на независимост.

" За 10 години нито един от двамата не е пристигнал да изиска амнистия . Освен това чакаме до края на тази година Данаил също да го пуснат предварително. Той към този момент се опита да излезе, само че му отхвърлиха ", сподели преди дни пред Dir.bg почернената майка на починалия Георги - Славка Митева.

Годишна отмора и домакински отпуск за водача, лишил 6 живота

След отправено питане на Dir.bg, от Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ оповестиха, че Данаил Георгиев изтърпява наложеното му наказване от 12 години " отнемане от независимост " в Затворническо общежитие от открит вид.

След като Върховен касационен съд удостоверява присъдите, на 17 януари 2014 година Данаил Георгиев е наведен в пандиза в Стара Загора. Там обаче остава единствено месец. От 19.02.2014 година младежът е разпределен в Затворническо общежитие от открит вид в Гълъбово.

На 11 август 2015 година Данаил е изместен в Затворническото общежитие от открит вид в Стара Загора, защото общежитието в Гълъбово е закрито. Според затворническите управляващи, водачът от " Черния Великден " е образцов пандизчия . Той поставя непринуден труд, като сега е организиран на работа в обслужващата активност на ЗООТ-Стара Загора.

От 10.04 2017 година Георгиев е подложен на лек режим и от този момент се употребява с правата по режима, а точно месечен домакински отпуск до две денонощия. Няма наложени дисциплинарни санкции. Награждаван е неведнъж с премиите „ домакински отпуск “ и „ прилагане на годишна отмора отвън затворническото общежитие от „ открит “ вид “. Докато е в отпуск Данаил обитава в Стара Загора, само че и върви до Симеоновград при родителите си. Той към този момент е фамилен и има дете.

От ГДИН прецизират, че по време на използването на въпросните награди лишеният от независимост не е допускал нарушавания или закъснения при връщането си в общежитието.

През месец ноември 2020 година е направено предложение пред Окръжния съд в Стара Загора за условното предварително освобождение на Данаил. Магистратите обаче оставят без почитание молбата.

Към 27 април т.г., остатъкът от наказването на шофьора-убиец е в размер на 2 години 5 месеца и 16 дни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР