33-годишен турист, паднал в района на Влахино езеро в Пирин,

...
33-годишен турист, паднал в района на Влахино езеро в Пирин,
Коментари Харесай

Ранен турист в Пирин беше спасен с хеликоптер

33-годишен екскурзиант, паднал в региона на Влахино езеро в Пирин, е избавен след намесата на екипи на Планинската избавителна работа (ПСС) и частен хеликоптер.

Зам.-кметът на Банско Стойчо Баненски оповестява пред " 24 часа ", че потърпевшият човек е отведен до града благодарение на хеликоптера, след което е закаран в болница с кола за спешна помощ.

Група от 15 спасители от Банско, Сандански и Разлог са взели участие в интервенцията.

" Акцията през днешния ден е образец за това, че в случай че имаме разполагаем медицински хеликоптер, доста бързо ще става превозването на потърпевши туристи ", споделя Баненски пред изданието.

България към момента няма лични медицински хеликоптери, откакто оповестената поръчка за наем на машина беше спряна на 5 декември заради липса на предложения. Процедурата би трябвало да бъде възобновена с по-облекчени условия.

По данни на екипите на ПСС - екскурзиантът може да е със счупена подбедрица.

Това е втората издирвателна интервенция на спасителите в Пирин за последните няколко дни.

На 27 декември стартира търсенето на 69-годишен алпинист, който е липсващ по време на поход ден по-рано. Човекът към момента е в неопределеност. В издирването му бяха ангажирани и дронове, само че към този момент - без резултат.

От ПСС поучават всички туристи да бъдат изключително деликатни в планината.

Въпреки топлото за сезона време, изискванията в планините са динамични, а светлата част на денонощието е къса. Снежната завивка във високите елементи на планините е незначителна, има заледявания и навевки, което е причина за произшествия, даже и за опитни планинари с добра екипировка. Все още няма положителни условия за ски и сноуборд туризъм.

Спасителите предизвестяват и че при неналичието на сняг времето те могат да употребяват моторни шейни или ски, което усилва неведнъж времето, за което ще доближат потърпевш при възможен случай.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР