323 земеделски стопани ще получат компенсации по схемата Помощ в

...
323 земеделски стопани ще получат компенсации по схемата Помощ в
Коментари Харесай

323 розопроизводители получават компенсации за щетите от COVID-19

323 аграрни стопани ще получат обезщетения по схемата „ Помощ в поддръжка обезпечаването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за превъзмогване на следствията от отрицателното икономическо влияние от COVID-19 “. В интервала на приема, който се реализира от 1 до 15 октомври, за подкрепяне са кандидатствали общо 326 розопроизводители. От тях трима не са утвърдени за подкрепяне. Схемата, която се ползва за първи път в България, е нотифицирана от Европейската комисия по Временната рамка за ограничения за държавна помощ поради коронакризата. Утвърденият бюджет за целевата помощ е в размер на 2 млн. лева

Допустимите за финансиране 323 аграрни стопани са подали заявки за 998,57 хектара (9 985,7 декара) площи с маслодайна роза. Най-много са претендентите от област Пловдив – 145 на брой. От област Стара Загора ще бъдат подкрепени 96 розопроизводители, а от област Пазарджик – 54.

Припомняме, че посредством схемата розопроизводителите ще бъдат обезщетени за направените от тях разноски при произвеждане на цвят маслодайна роза от типовете „ Дамасцена “ и „ Алба “, употребен за преправка. Държавната помощ ще поддържа стопански стопаните след срутва в търсенето на розов цвят, в резултат на коронакризата.

Помощта, която допустимите стопани ще получат, е в размер до 100 лв. на декар. Тя се даде под формата на директни безплатни средства за покриване на част от разноските, направени за развъждане на розови насаждения на единица повърхност до интервала на прибиране на реколтата през 2021 година

Припомняме, че подкрепяне получават регистрирани аграрни стопани, микро-, дребни и междинни предприятия, които нямат подписани контракти за покупко-продажба на цвят от маслодайна роза с преработвателни предприятия през актуалната година. Допустими за финансиране са и производители, които имат подписан контракт с розоварните, само че нямат изкупени количества маслодайна роза. Кандидатите би трябвало да имат още и настояща регистрация в Регистъра по Закона за маслодайната роза.

Държавен фонд „ Земеделие “ ще изплати средствата на розопроизводителите до 5 ноември 2021 година

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР