32-годишна майка, болна от левкемия, вече три месеца чака решение

...
32-годишна майка, болна от левкемия, вече три месеца чака решение
Коментари Харесай

Млада майка, болна от левкемия, чака решение за трансплантация

32-годишна майка, болна от левкемия, към този момент три месеца чака решение от Комисията за лекуване в чужбина. Жената се нуждае от животоспасяваща трансплантация, а забавянето може да се окаже съдбовно.

Две години откакто сбъдва фантазията си да стане майка, Анастасия стартира борба за живот. Диагнозата е левкемия, а единственият късмет младата жена да оцелее, е трансплантация на стволови кафези.

„ Имаше миг, в който не ме допускаха поради дефектът, който ми се образува след химиотерапията. Спираш да мечтаеш, спираш да си разрешаваш да мислиш за на следващия ден, тъй като не знаеш дали ще пристигна ”, споделя Анастасия Арикова.

След доста премеждия вярата се завръща.

„ Когато ми направиха трансплантация и всичко мина добре. Усетих я вярата в утрешния ден, разреших си да бленувам освен за на следващия ден, само че и за по-далеч - това е ужасно ”, споделя Анастасия Арикова.

Цялото семейство си отдъхва, само че спокойствието не трае дълго. Четири месеца по-късно идва неприятната вест.

„ Рецидив и започнахме от нулата, лекуване на рецидива и още веднъж вървене по тъгите и по доктори. Разбираш, че животът се срутва до нулата, само че разбираш също по този начин, че има защо да се бориш - имаш дете, имаш семейство ”, споделя още Анастасия Арикова.

Шанс за живот й дава немска клиника, само че сумата за трансплантацията е непостижима. Затова Анастасия подава  документи в Комисията за лекуване в чужбина. 
„ Подадохме в края на февруари, през днешния ден сме началото на юни и още чакаме. За позитивен отговор към този момент не дръзвам и да си бленувам ”, прибавя младата жена.

Неспазването на периодите се оказа едно от систематичните нарушавания на Комисията за лекуване в чужбина. Доказа го и инспекцията, предоставена от здравното министерство.

„ Това е всеобща процедура на Комисията за лекуване в чужбина, не е казус. Няма една кореспонденция,която да не е забавена, факт, това са хора, които нямат време да  чакат  и документите им би трябвало да се преглеждат най-много до 1 месец ”, изяснява юрист Христина Николова.

Процедурите, заложени в Наредбата за активността на комисията бяха атакувани в съда преди месец, а делото беше извоювано.

От здравното министерство дадоха отговор, че документите на Анастасия са прегледани в период, а случая й ще бъде разискван във  вторник.

Повече по тематиката гледайте във видеото.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР