32-годишен естонски гражданин бе признат за виновен и осъден ефективно

...
32-годишен естонски гражданин бе признат за виновен и осъден ефективно
Коментари Харесай

Затвор за естонец, извършил финансова измама във Варна

32-годишен естонски жител бе приет за отговорен и наказан дейно за компютърна машинация, оповестиха от Варненския областен съд.

В началото на ноември 2016 година, седмица след идването си в България, Сергей У. записал на свое име комерсиално сдружение със седалище и адрес на ръководство във Варна. Основна активност на компанията трябвало да бъде търговия на едро и дребно с промишлени артикули, комерсиално посланичество и ходатайство в страната и в чужбина, хотелиерство и ресторантьорство, покупка на артикули и движимости за продажба, покупко-продажби с недвижими парцели, комисионни, спедиционни и транспортни покупко-продажби.

Дружеството обаче нямало никаква действителна активност, нямало регистрация по Закона за Данък добавена стойност, нито същински офис за реализиране на активността и предпазване на документи.

Сергей У. разкрил няколко банкови сметки на своята компания, заявявайки като цел на потребление " търговия ". Единствената цел обаче била потреблението на фирмените сметки за превеждане на парични суми, чиито генезис не бил легален, а трябвало да наподобяват като добити от законни източници.

На 15 ноември 2016 година по сметката на обвинения бил осъществен неоторизиран паричен трансфер в размер на 29 500 лв. и бил изработен опит да се извърши още един подобен в размер на 29 750 лв.. Сергей У. изтеглил персонално наличната сума от офисите на две банкови институции.

Парите били преведени от сметките на сдружение, станало жертва на " троянски кон " в компютърните си системи. Били разрушени паролите за достъп до онлайн банкирането му и по този начин средствата в банковите сметки на сдружението станали налични за похищения.

След осъществяване на закононарушението Сергей У. напуснал България, като делото против него беше прегледано без присъединяване му, защото досега местонахождението му не е било допустимо да се откри.

Окръжният съд във Варна наложи на подсъдимия наказване от 3 години и 6 месеца затвор, както и санкция в размер на 20000 лв. в интерес на Държавата. Съдът присъди в интерес на потърпевшото сдружение сумата от 29 500 лв., която да бъде заплатена от Сергей У.

Присъдата предстои на въззивна инспекция пред Апелативния съд във Варна.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР