32-годишен дилър на гласове за предстоящите парламентарни избори е задържан

...
32-годишен дилър на гласове за предстоящите парламентарни избори е задържан
Коментари Харесай

При спецоперация в Смолян задържаха дилър на гласове за изборите

32-годишен дилър на гласове за идните парламентарни избори е арестуван при спецоперация на Министерство на вътрешните работи в Смолян и прокуратурата.

Сигналът е подаден от лидера на листата на партия „ Българско лято “ в Смолян Анастас Караджов. Той бил „ поканен “ от лице от ромски генезис да купи към 100 гласа, които 32-годишният мъж предлага.

„ Образувано е досъдебно произвеждане през вчерашния ден за закононарушение по член 167, ал.3 от Наказателен кодекс за образуване, предложение и пазаруване на гласове. Към сегашния миг са осъществени процесуално-следствени дейности и вследствие на тяхната преценка наблюдаващият прокурор Татяна Найденова от Районна прокуратура – Смолян, е решила, че са налице задоволително доказателства за виновността на арестуваното лице и е дала инструкции то да бъде привлечено към наказателна отговорност “, заяви на брифинг през днешния ден окръжният прокурор Недко Симов.



Той добави, че мярката за неотклонение, защото се касае за тежко съзнателно закононарушение и има действителна заплаха той да извърши друго закононарушение, ще бъде задържане за 72 часа. Ще бъде импортирано искане в съда за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

„ Предстои да бъдат разпитани още очевидци, защото прекомерно малко време е минало до сегашния миг и се употребяват всички благоприятни условия да бъдат обезпечени и разпитани съответните очевидци, множеството от тях пред арбитър. Първоначалните сведения за осъществената незаконна предприемчивост се удостоверяват “, добави Симов.

Окръжният прокурор прикани всички жители да подават сигнали, тъй като с дейното подпомагане на гражданското общество ще бъдат разкрити всички незаконни похищения, включително и закононарушения срещу политическите права на жителите.

„ Всеки сигнал ще бъде отработен с оптималната отговорност - това го подсигуряваме “, акцентира той.

По думите на старши комисар Николай Димов – шеф на ОДМВР в Смолян, сигналът при тях е постъпил на 5-ти юли (понеделник). Незабавно били проведени оперативно-издирвателни мероприятия за разширение на данните по случая, взаимно с прокуратурата, за определяне на съответните лица.

„ И през вчерашния ден (вторник), към обяд, пристъпихме към тяхната реализация. Беше належащо известно време, защото дейностите на лицето се правиха в изискванията на нелегалност, в затворен кръг - другарски, роднински. Бяха употребявани и приложения в обществените мрежи. Лицето беше открито, арестувано за период от 24 часа. Продължава осъществяването на напътствията на наблюдаващия прокурор и проверяващия. Създали сме екип от проверяващи служители на реда за определяне на цялата незаконна активност на лицето “, добави Димов.

Предстои да се събират още доказателства, да бъдат разпитани още очевидци, като 32-годишният дилър не е престъпно проявен.

Схемата, обяснена от Димов, е следната - индивидът предлага да обезпечи до 100 гласоподаватели, които да поддържат избраната партия или претендент против избрана парична сума за всеки от тях. „ Сумата не е конкретизирана, имало е един тип договаряния “, прецизираха от прокуратурата.

„ Работим по всички версии и всяка от тях ще бъде тествана. Разпитаните досега знаят за какво са в този лист “, уточни наблюдаващият прокурор Татяна Найденова.  

До този миг органите на Министерство на вътрешните работи са открили хората, въвлечени в това закононарушение.  
 Още 5 досъдебни производства за изборни нарушавания, общо стават 29 Още 5 досъдебни производства за изборни нарушавания, общо стават 29
В прокуратурите на територията на страната за последните 24 часа са формирани 5 нови досъдебни производства, свързани с нарушавания на и...

Досега в Окръжна прокуратура са постъпили 9 сигнала за нарушавания по изборните права.  

„ По част от сигналите има постановени отводи. За изборите за 11-ти юли имаме единствено едно формирано произвеждане – това, за което приказваме през днешния ден. От предходните избори за 4-ти април имаше формирано досъдебно произвеждане, по което имаме влезнала в действие неоправдателна присъда. Лицето е прието за отговорно в осъществяване на закононарушението, за което сме го привлекли и сме го защитили пред съда “, сподели Симов.

Той посочи, че по всички сигнали, подадени от регионалния шеф на Смолян Стефан Сабрутев, незабавно са разпоредени инспекции и няма формирано досъдебно произвеждане по негов сигнал досега. 

В началото на юни месец 25-годишният маданчанин Юлиян Павлов получи условна присъда за пазаруване на гласове в Мадан в интерес на Движение за права и свободи. Той бе притеглен като обвинен за това, че е раздал чанти на 18 души с ориз, брашно и сол и това му коствало 2,50 лв. на човек. В чантите с изключение на артикули имало и пропагандни материали на Движение за права и свободи. Той казвал на хората, че ги раздава предизборно с думите: „ Надявам се да ни подкрепите на изборите “, „ Ние сме от младежкото Движение за права и свободи “, „ Това е за вас, на 4-ти април е хубаво да ни подкрепите “ и т. н.

Сигналът тогава бил подаден от Борислав Сандов – лидер в листата на „ Демократична България “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР