32 години от милионният митинг на СДС на Орлов мост

...
32 години от милионният митинг на СДС на Орлов мост
Коментари Харесай

32 след милионния митинг на СДС, повел България към Европа

32 години от милионният протест на Съюз на демократичните сили на Орлов мост в София. Всички помнят красивата, тогава 20 -годишна Лиана Панделиева, чието лице грееше от всеки афиш на  синята партия.

Още напълно млад, на 6 месеца, Съюзът на демократичните сили събира над милион души на финален протест. Минали са единствено 7 месеца от рухването на комунистическия режим на Живков. За средата на месеца са планувани първите многопартийни избори в страната. На 10 и 18 юни би трябвало да се гласоподава за VII-то Велико Народно заседание. На тези избори Българска социалистическа партия още веднъж печели, като вкарва в Народното събрание 211 депутати, а Съюз на демократичните сили 144 от 400.

Емблематичният протест на 7 юни 1990 година продължава повече от 5 часа. Фоторепортерът рът Цветан Томчев нашумява тогава със фотографията на младо момиче с насълзени очи, изписало на лицето си Съюз на демократичните сили, единствено че буквите са на назад, тъй като се е рисувала пред огледалото.



Вече 32 години Съюз на демократичните сили към момента е във властта, взел участие е в 11 Народното събрание. Партията играе основна роля в парламентарния политически живот на страната, само че и по места, в ръководството на общините. Съюз на демократичните сили не изневери на правилата си и не съобщи концепциите на косервативното дясно, както направиха от партията на Иван Костов ДСБ и нейните демократични производни ДА, България. 

Днес, 32 години по-късно ДСБ, ДА, България ръководят страната в братска прегръдка с аленият " политически зложелател " Българска социалистическа партия.

Какво ли ще каже Костов на момиченцето със сълзите, с изписана абревиатурата Съюз на демократичните сили на лицето, с взор, вторачен с религия в бъдещето? Ще посмее ли да изясни, за какво влезе през задния вход във властта в безпринципна коалиция с Българска социалистическа партия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР