32 души дариха кръв по време на кръводарителската акция за

...
32 души дариха кръв по време на кръводарителската акция за
Коментари Харесай

32 души дариха кръв по време на акцията за Цветница

32 души подариха кръв по време на кръводарителската акция за Цветница. Тя бе част от Националната акция на БЧК и Националния център по трансфизонна хематология.

Всеки искащ да подари безплатно и непринудено кръв, можеше да го направи на 1 април от 09:00 ч. – 13:00 ч. в БСУ, на втория етаж.

В България има продължителен дефицит на дарена кръв. С всяка година потребността от кръв и кръвни артикули нараства, а броят на доброволните кръводарители понижава с бързи темпове. Кръвта и кръвните артикули са нужни на първо място за избавяне и поддържане живота на родилки, дребни деца, хора от всички възрасти.  

Кръводарител може да бъде всеки човек на възраст от 18-65 години без значение на пол, раса, етнос, народност и изповедание.

Всеки здрав мъж може да кръводарява до четири пъти годишно, а дамите – до 3 пъти годишно. Даряването на кръв е безвредна операция, а организмът бързо възвръща дарената кръв. При кръводаряване се употребяват единствено стерилни консумативи за еднократна приложимост. Кръводаряването е непринудено, анонимно и гратис. Дарената кръв се изследва за СПИН, Сифилис, Хепатит В и Хепатит С. Всеки кръводарител има право на два дни заплатен отпуск, съгласно Кодекса на труда.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР