319 са към момента чакащите за второто класиране в детските

...
319 са към момента чакащите за второто класиране в детските
Коментари Харесай

319 деца чакат за второто класиране в детските градини във Варна

319 са все още чакащите за второто класиране в детските градини във Варна. От тях подалите заявление до 2 юли са 85, заяви в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна шефът на Дирекция „ Образование и юношески действия “ в Община Варна Лилия Христова. По думите й свободните места за децата на възраст над 3 години са 425. Резултатите ще бъдат оповестени на 9 юли. „ Възможно е всред тези деца да има признати, само че искащи да сменят детската градина “, сподели още Лилия Христова. Тя добави, че за детски яслени групи са оповестени 47 свободни места, като от 2 юли до момента са подадени 23 нови заявки. След записването от второто класиране, свободните места ще бъдат обявявани по места в детските градини. Христова напомни, че за второто класиране е значимо родителите да знаят, че не се желае непрекъснат адрес по адресна регистрация. Те могат да аплайват свободно във всички региони.
По думи на Лилия Христова всички родители във Варна могат да се възползват от почасова, съботно-неделна или сезонна грижа, предлагани в детските градини, само че ползата е доста слаб и за услугите, които бяха оповестени през предходната година, има единствено единични запитвания. Те нормално идват от експерти в региона на медицината, които краткотрайно ще бъдат във Варна през лятото и в тази връзка са поискали за месец-два да употребяват услугата.
" Що се отнася до работата на градините през летния интервал, значимо е родителите да знаят, че никой не може да ги принуди да не си водят децата. Няма такова разпореждане да си взимат децата по един месец ", посочи Лилия Христова. Тя бе безапелационна, че рекомендацията е на всички места да се образуват сборни групи, които да действат обикновено като се подсигури нужният личен състав. Ресорният шеф напомни, че през месеците юли и август предстоят поправки на три детски градини по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Това са „ Светулка “, „ Първи юни “ и „ Ян Бибиян “. В Детска градина „ Звездица “ също ще има ремонтни действия и тя ще бъде затворена краткотрайно.
" Всички поправки обаче ще бъдат направени по този начин, че децата ще могат да посещават детската градина и през летния интервал. Искам да подчертая, че Варна е туристически град, доста хора работят сезонно, не можем да си позволим да има затваряне на детски градини през лятото ", сподели още Лилия Христова.
Тя заяви също, че на ул. „ Хъшове “ в центъра на Варна ще бъде издигната нова градина. По думите й детското заведение към момента няма име. Въпрос на управническо решение ще е дали то ще бъде със независимо ръководство или ще действа като филиал към друга градина. Парите за строителството към този момент са заложени в локалния бюджет. Предстои социална поръчка за възлагане на строително-монтажни работи, а повече детайлности за периодите ще има след избора на компания. „ Правим всичко допустимо да разтеглим местата в двата региона „ Одесос “ и „ Приморски “, с цел да удовлетворим териториалните стремежи на родителите. Очевидно за избрани зони в тях има огромен напор. Затова ще строим нова детска градина на ул. „ Хъшове “. Целта е да удовлетворим родителите, които желаят да настанят децата си в трите градини „ Звездичка “, „ Светулка “ и „ Теменужка “, за които има максимален напън в центъра “, заключи Лилия Христова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР