31 октомври 2008 година е денят, в който на бял

...
31 октомври 2008 година е денят, в който на бял
Коментари Харесай

Биткойнът навършва 10 години

31 октомври 2008 година е денят, в който на бял свят се появява биткойнът. Вече 10 години първата в света криптовалута е в челните редици на комплицирана финансова система, деликатно следена от пазарите и вложителите.

От първата си поява в разгара на международната финансова рецесия биткойнът носи политически цели. Представен е в основополагащ документ, написан от незнаен човек с псевдоним Сатоши Накамото. Обявената цел на цифровата валута, която сега коства 6400 $, а започва на процедура при цена нула $, е да се употребява от "потребител до консуматор ", което да разреши онлайн разплащанията да се вършат непосредствено без да се минава през финансови институции.
Вече десетилетие разплащанията не престават да се вършат посредством децентрализирана регистър-система, известна като блокчейн.

Амбициите, свързани с криптовалутата, бяха разпалени от банкрута на американската капиталова банка Lehman Brothers през септември 2008 година. Крахът на банката дискредитира обичайната парична система, при която дребен хайлайф от банкери се обогатява доста, като дефинира паричните правила и ги постанова на всички, твърди Пиер Ноаза, създател на първата френска борса за биткойни през 2011 година.

След основаването си биткойнът се развива няколко години отвън публичното полезрение, привличайки вниманието най-вече на компютърни почитатели и нарушители, виждащи в биткойна метод за пране на пари.

След като за първи път мина 1000 $ през 2013 година, биткойнът притегли вниманието на финансовите институции.

Европейската централна банка го съпостави със схемата "Понци ", само че пък Бен Бърнанке, който тогава оглавяваше Управлението за федерален запас на Съединени американски щати, приветства капацитета му.

В началото на 2014 година криптовалутата се сблъсква с най-голямата си рецесия до момента - хакването на платформата Mt. Gox, където се търгуваха към 80% от всички биткойни.
Резултатът бе спад на цената на биткойна, което пък докара до прогнози, че виртуалната валута ще загине.

Едва при започване на 2017 година цената на биткойна изцяло се възвърне.

Точно тази година бележи началото на преломен миг за биткойна съгласно Ноаза, защото цената на криптовалутата се изстреля до над 19 500 $ в края на 2017 година, съгласно Bloomberg data.

Така общата капитализация на биткойна доближи над 300 милиарда $ съгласно профилирания уебсайт Coinmarketcap.

До януари 2018 година цената на всички криптовалути доближи 800 милиарда $ преди да се спука балонът.

Идеята за цифрова валута се разви доста с помощта на биткойна, сподели пред Агенция Франс Прес анализаторът на криптовалути Боб Макдауъл, като посочи основаването на 2000 съперници в бранша. Превърна се допълнително от технология и икономическа иновация. Стана съвсем вяра за някои хора, означи той.

Според Антони Лезоамие, съосновател на капиталовия фонд Swissborg, който предлага потфейли от активи, основаващи се на блокчейн, "истинската гражданска война е на философско ниво ".

За икономиста Нуриел Рубини обаче децентрализацията на криптовалутата е мит. Това е система, която е по-централизирана от Северна Корея. "Копачите " са централизирани, тържищата са централизирани, разработчиците са централизирани диктатори, разяснява Рубини в туит.

Макар първичната концепция за биткойна да е била улеснение на разплащанията множеството наблюдаващи признават, че цифровата валута се употребява най-вече за актив леговище или като умозрителен инструмент, поради съмнения в цената си.

Необходими са 20 години, с цел да може тази технология изцяло да се утвърди, сподели Ноаза, който залага на по-високите скорости при преводите на биткойна.

В момента към пет до 10 биткойн преводи могат да бъдат обработени за секунда по отношение на няколко хиляди при картите Visa.

В вероятност американските регулаторни органи, отговарящи за пазара, преглеждат молби за борсови капиталови фондове, основаващи се на биткойна. Ако бъдат утвърдени от Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC) на Съединени американски щати, виртуалната валута ще стане част от финансова система, която планираше да заобиколи.

"Трябва да преминем някои мостове в кратковременен проект, с цел да притеглим общия публичен интерес и доверие, " сподели Лезоамие, който се разказва като "идеалист " и "реалист ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР