31-годишният полицай от Царево е дипломиран строителен инженер, но сърцето

...
31-годишният полицай от Царево е дипломиран строителен инженер, но сърцето
Коментари Харесай

Румен Колев - ангелът в униформа, който 10 часа под дъжда дава надежда на десетки в паника

31-годишният служител на реда от Царево е квалифициран строителен инженер, само че сърцето и брачната половинка му го отвели в Министерство на вътрешните работи
Обожава българската музика и красивата Странджа

Ангел в униформа - по този начин назова 31-годишния служител на реда от Царево Румен Колев една непозната за него жена, оказала се в клопката на водния пъкъл на 5 септември. Със своя пост в обществените мрежи Ивелина Маринова провокира вълна от удивление и признателност към самоотвержената работа на младия служител на реда, стоял 10 часа под дъжда на пътя Царево - Ахтопол, с цел да оказва помощ и успокоява хората и да контролира трафика. В оня ден самата Маринова остава блокирана 5 часа със фамилията си в кола на пътя, виждайки пред себе си единствено колона от коли и доста, доста вода.

Този Човек с основно Ч е служител на реда. И то какъв служител на реда! Изпълних се с толкоз доста религия, като го гледах часове във водното злополучие!

Чувствах сигурност и успокоение, макар всичкf в близост, написа Ивелина. Пред нас 10 метра необятна река от дъжд с дълбочина 1,50 м, пропаднал мост, а 1 км зад нас още едно корито вода по дерето и напряко в морето. В този миг един млад служител на реда не стопира да обикаля от кола на кола, излъчвайки убеденост и успокоение. Може би бяхме към 30-40 автомобила, а той, ПОЛИЦАЯТ, се усмихваше на всички доста богатство и ведро. По едно време дори занесе шишето си с вода на детенце, което беше жадничко, на две коли пред нас разстояние. Валеше проливен дъжд, а той си обикаляше часове в колоната от коли и успокояваше всички, усмихвайки се, все едно всичко е чудно и красиво в този трагичен ден.

Когато Ивелина не издържала да седи повече в колата и решила да ревизира сама каква тъкмо е обстановката на пътя, същият този служител на реда тръгнал с нея, държейки я за ръка, и ѝ обяснявал какъв брой е рисково и по какъв начин едвам извадили човек от колата малко по-рано на същия сектор.

И тъкмо в такива моменти знаеш, че положителното е тъкмо там, където би трябвало. Доброто би трябвало да се споделя, тъй като това е пътят към нашето избавление, убедена е Ивелина Маринова.

Само за часове нейната история, споделена във фейсбук, събира хиляди лайкове и се споделя от близо 3000 души, а ласкавите мнения по адрес на младия служител на реда не стопират да валят дни след библейския потоп, удавил Южното Черноморие.

“Не ми е останало време да чета мненията, само че съм признателен на дамата, че е съумяла да види позитивното в нашата работа. Чувствам се до някаква степен очарован от реакцията ѝ, само че аз си знам, че не съм направил нещо друго. Просто обстановката беше по-напрегната, изключително когато хората нямат задоволително информация какво се случва. Тогава идват и страховете, суматохата. Държах се напълно обикновено, имали сме доста по-тежки обстановки - произшествия, сигнали за помощ.

Хората си мислят, че ние единствено глобяваме по пътищата, само че в случай че би трябвало да бъдем реалисти, това е 20% от ангажираността ни. В останалото време обслужваме сигнали, обезопасяваме, оказваме помощ на жители, ужасно доста неща вършим ”, споделя пътният служител на реда Румен Колев.

Разказва, че в началото с негови сътрудници отишли да огледат равнището на деретата, само че се оказали във водния капан.

“Около 3 часа останахме на пътя от страната на Царево, като преди този момент обезопасихме хората от Варвара към Царево. Наложи се да вадим човек от една от колите. В такива случаи хората изпадат в суматоха и нашата цел бе да ги успокоим ”, споделя младият служител на реда.

Когато дъждът спрял за малко и водата леко спаднала, Колев и сътрудниците му съумели да стигнат до Синеморец. На връщане обаче били блокирани съвсем на същото място, само че от другата страна на пътя - край някогашния цех “Пасат ”.

“Имаше няколко коли, които се опитваха да преминат, само че ги върнахме, тъй като беше извънредно рисково. Водата беше над метър и половина, а прелялото дере беше надълбоко 7-8 метра. Вече бяха паднали мостове на няколко места, деретата също бяха прелели, ситуацията беше бедствено. Успяхме да се свържем с кметицата на Варвара да блокират пътя. Лошото е, че се случи доста бързо на доста места. Никой не очакваше толкоз доста вода, и то толкоз дълготрайно време, споделя дни след бедствието Румен Колев. Въпреки голямото напрежение съумява да успокои хората и даже да пусне по някой подбив, обикаляйки колите

“Имаше хора, които бяха доста изнервени. Дали с смешки, или просто с добра дума, успяхме всички да ги успокоим. След 2-3 часа взеха да слизат от колите, с цел да се уверят с очите си какво е ситуацията, и с всички си общувахме ”, споделя пътният служител на реда. Когато пада мостът, свързващ Царево с Ахтопол и Синеморец, той изяснява на всеки един в колоната, че би трябвало да се върне назад.

В борбата с потопа се хвърля и брачната половинка на Румен Стефка, която също е служител на реда от районното ръководство в Царево, в бранш “Охранителна полиция ”. “Трудно беше, хората бяха уплашени, нетърпеливи, желаеха да се приберат допустимо по-бързо. Ние трябваше да сме спокойни, с цел да успокоим и тях ”, споделя тя.

Двамата са женени от 2 години, само че са дружно от 13 година Красивото момиче е от Бургас. Срещат се в строителния колеж, където учат. После следват в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Румен Колев учи пътно строителство и след завършването си работи няколко години по специалността. Но схваща, че това не е неговото и би трябвало да слуша сърцето си. Като доста момчета от дребен мечтае да е служител на реда, само че животът го води в друга посока. Полицай обаче става батко му Ивелин Колев, който също е чиновник на районно управление (на МВР) - Царево.

Румен Колев влиза в системата на Министерство на вътрешните работи преди 6 години дружно със брачната половинка си Стефка. Тя облича униформата, подкокоросана от брата на бъдещия си мъж. Днес младото семейство приема работата си по-скоро като предопределение. И двамата се вълнуват всякога, когато съумеят да оказват помощ на някой, изпаднал в неволя.

Румен се ядосва, че имиджът на българския служител на реда не е от най-положителните, само че споделя, че доста от тези, които хейтят, са хора, нарушаващи закона.

“Доста огромна част от българите, като са някъде по света, прецизно съблюдават разпоредбите, само че не и тук. Знаете ли какъв брой постоянно слушам репликата: “Аз съм единствено за малко, по тази причина наруших правилника ”. Е, не може в система от десетки хиляди да няма и гнила ябълка, само че по тази причина си има контролиращи органи и всеки си понася заслуженото ”, счита служител на реда Колев.

След претърпяното около потопа е впечатлен от реакцията на общината, пожарната, доброволците: “При нас всички до един се включиха - началници, ръководители, сътрудниците, които бяха в отмора, също пристигнаха. В такива обстановки няма значение дали си служител на реда, или не, имам вяра, че няма човек, който да не желае да помогне. Общината бе в доста добра съгласуваност с нашите началници, пожарната също. ” За мащаба на бедствието споделя, че единствено който го е видял с очите си, може да разбере какво се е случило: “При такава вода, която се носеше с такава мощ по дерето, завлякла сума ти коли, дървета, дори трактор, може би няма бетоново или асфалтово оборудване, което да издържи часове наред на напора. ”

“Аз си го познавам доста добре, Румен в действителност е страховит човек. Няма значение кой стои пред него, той оказва помощ с цялото си сърце. И ми беше доста хубаво да видя, че и други хора са разбрали какъв е ”, споделя брачната половинка му Стефи.

Румен е удовлетворен е от живота си в дребния град и най-много, че има среда, в която се усеща добре - множеството от съучениците му се върнали в Царево, откакто се изучили и основали фамилии. Макар и морско чадо, обича и планината, изключително мистичната Странджа, чиито скатове се спускат до южното крайбрежие. Заедно със брачната половинка си и другари обичат да вършат излети, а измежду обичаните им места са Дългата поляна, връх Папия и пещерата Света Марина край село Кости. Младият служител на реда е почитател на българската музика и огромен обожател на Тони Димитрова, която също нееднократно се впуска в доброволчески дела, а по време на огромните наводнения в Мизия през 2014 година поставя гумени ботуши и чисти кал от опустошените къщи един до друг с мъжете.

Тони Щилиянова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР