31 експерти от ИАГ, СИДП, ЮИДП, РДГ-Шумен, РДГ-Бургас, РДГ-Сливен и

...
31 експерти от ИАГ, СИДП, ЮИДП, РДГ-Шумен, РДГ-Бургас, РДГ-Сливен и
Коментари Харесай

Обучават експерти в производство на висококачествена дървесина

31 специалисти от ИАГ, СИДП, ЮИДП, РДГ-Шумен, РДГ-Бургас, РДГ-Сливен и РДГ-Варна вземат участие през тази седмица в образование за използване на Заарландския способ. Целта му е да бъдат отгледани дървета на бъдещето с извънредно качествена дървесина, която се продава на доста високи цени на международните пазари. Методът е доста значим освен от икономическа, само че и от екологична позиция.

Лектор на проявата е доктор инж. Мартин Борисов, който е един от водещите лесовъди, опитващи се да наложат Заарландския способ в България. Пред присъстващите той изясни, че методът навлиза в страната ни през 2007 година, след план на ИАГ и Германското сдружение за техническо съдействие /GTZ/.

Още тогава наши лесовъди са минали образование, само че методът към момента не се наложил при нас, като се работи единствено в няколко отдела на източните държавни предприятия /СИДП и ЮИДП/. Инж. Борисов сподели, че методът към този момент се е потвърдил в едноименната немска провинция и Франция, като той се надява, че след поредицата от образования през тази година ще стартира по-масовото му използване у нас.

150 лесовъди от страната ще се включат в семинарите за работа по Заарландския способ, като образованието им се финансира от план „ Земите и горите на орела “. Обучението през тази седмица се организира на територията на ДЛС-Шерба, като през днешния ден е вторият работен ден на терен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР