300 млн. лева за спорт - това е личната кауза

...
300 млн. лева за спорт - това е личната кауза
Коментари Харесай

Красен Кралев: „Промяната” и Руди Гела водеха война с българския спорт


300 млн. лв. за спорт - това е персоналната идея на някогашния състезателен министър

Рязко нарастване на парите за спортните клубове с до 200 % и доусъвършенстване на системата за систематизиране на средствата за финансиране на федерациите. Това са част от дълготрайните цели на ГЕРБ/СДС за развиването на спорта в България.

Те бяха показани от някогашния министър на младежта и спорта и претендент за депутат Красен Кралев по време на среща в София.

На полемиката участваха изявени български спортисти и представители на разнообразни спортни федерации и клубове.

Според програмата на ГЕРБ-СДС би трябвало да се обърне повече внимание и на сполучливите неолимпийски спортове, както и тези със специфичност в спортния календар – да вземем за пример като тенис и ски. Важни точки са още развиването на спортната инфраструктура и продължение на програмата за създаване на физкултурни салони и площадки в учебните заведения.

„ Моя персонална идея е 0,2% от Брутният вътрешен продукт или 300 млн. лв. да са средства за спорт. И половината от тях да са съответно за спортна инфраструктура. Отделно задачата ми е 100 млн. лева от бюджета на МОН да са за създаване на спортна учебна инфраструктура. Това включа физкултурни салони там, където няма, както и по 2 спортни стадиони “, съобщи някогашният състезателен министър.

Важен акцент е основаване на стратегия за създаване на плувни басейни в цялата страна. В програмата на ГЕРБ се планува основаване на специфична стратегия за развиване на груповите спортове, както и промяна в държавните спортни учебни заведения за по-добър асортимент на млади гении, качествено обучение и по-нататъшна реализация.

Бившият министър посочи още, че опитът му е посочил, че би трябвало да се построяват спортни зали с потенциал до 1500 фенове. Красен Кралев подсети, че по времето, в което той управляваше ММС, са били реновирани нас 100 спортни обекта с бюджет сред 70 и 90 млн. лв..

„ Увеличихме финансирането на клубовете двойно, увеличихме финансирането на федерациите, бяхме домакини на извънредно влиятелни интернационалните надпревари, подготвихме едно от най-успешните участия на олимпийски игри за последните 30 годни. Какво се случи по-късно? Дойде служебното държавно управление на Радев и всички инфраструктурни планове стопираха. Най-фрапиращ е казусът с програмата за създаване на физкултурни салони, която бе прекъсната посредством незаконно безучастие. В последните две години бяха нанесени големи вреди върху ММС, чийто размер занапред ще бъде открит от българския съд ”, разяснява той.

Красен Кралев беше безапелационен, че Радостин Василев и „ Промяната “ са оповестили война на българския спорт. По думите му, те са имали  бюджет от 130 млн. лева, с който нито са нараснали парите на клубовете, нито на федерациите, нито са дали пари за международни и европейски шампионати, нито са стартирали инфраструктурен план.

“Източиха НСБ с контракти за непотребен програмен продукт и адвокатски услуги, тотото с 2 млн. за реклама в метрото. Раздаваха планове на продавачки в магазини и толкоз “, акцентира той.

Кралев съобщи, че огромният проблем сега е „ счупената от „ Промяната “ страна “ и харченето на пари, които действително не са налични.

По думите му, декларираните цели в бранша от “Промяната ” ще  бъдат съдбовни за българския спорт. За да не се позволяват повече опити в спорта и страната Красен Кралев прикани да се гласоподава тази неделя: “За да си върне България нормалността в спорта и целия ни живот! ”

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР