300-килограмов рай, което го прави най-голямата сладководна риба, документирана някога,

...
300-килограмов рай, което го прави най-голямата сладководна риба, документирана някога,
Коментари Харесай

Биолози: 300-килограмова гигантска риба е уловена в Камбоджа

300-килограмов парадайс, което го прави най-голямата сладководна риба, документирана в миналото, е уловен в река Меконг в Камбоджа, настояват учени.

Преди това рекордният улов беше 293-килограмов великански сом, уловен в Тайланд през 2005 година

„ След 20 години проучване на великански риби в реки и езера на шест континента, това е най-голямата сладководна риба, която в миналото сме срещали или документирали някъде по света “, сподели Зеб Хоган, биолог, управляващ плана за запазване, пред BBC Меконг.

Проектът се извършва от мрежа от риболовци, които предизвестяват откривателите, в случай че уловят гигантска или застрашена риба.

„ Намирането и документирането на тази риба е незабравим и необичаен знак за вяра, изключително откакто се случи в Меконг, река, която сега е изправена пред доста провокации “, добави доктор Хоган, професор в Университета на Невада.

Меконг има огромно биоразнообразие, само че несъразмерният лов на риба, язовири и замърсяването заплашват неговата нежна екосистема.

Реката тече от Тибетското плато през Китай, Мианмар, Тайланд, Лаос, Камбоджа и Виетнам.

В нощта на 13 юни локален риболовец на остров Ко Преа се обадил на проверяващите и споделил, че е хванал доста огромен парадайс. Оказва се, че рибата е дълга 3,98 метра и необятна 2,2 метра.

Веднъж оборудвана с чип за следене, рибата е пусната назад в реката.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР