30-те най-големи финансови групи в света продължават да инвестират огромни

...
30-те най-големи финансови групи в света продължават да инвестират огромни
Коментари Харесай

Финансовите гиганти продължават инвестициите в изкопаеми горива. Със стотици милиарди

30-те най-големи финансови групи в света не престават да влагат големи суми в нефт, газ и въглища, излиза наяве от разбор на английската самодейност Influencemap, написа

Според самодейността, през 2020-2021 година общите вложения на тези 30 компании в планове за изкопаеми енергийни източници и услуги за енергийната промишленост възлизат на 740 милиарда $.

Според отчета, измежду тези планове има такива да вземем за пример за създаването на нови петролни кладенци и газови залежи. Освен това сдруженията за ръководство на активи от финансовия бранш имат акции в енергийни компании на стойност 222 милиарда $. Influencemap е финансиран от дарения лондонски институт, който следи и проучва вложенията на финансовия бранш в изкопаемите енергийни източници.

Проучването е правено по общодостъпната информация от самите вложители, както и по данните от финансовите пазари и финансовите регулатори. Сред 30-те най-големи международни финансови компании има и огромни европейски компании - Allianz е на девето място, Deutsche Bank на 23-то място.

Напълно предстоящо - описът се оглавява от американските компании J.P. Morgan, Bank of America и Wells Fargo. Критериите за класиране включват оборот, чиста облага, борсова стойност и ръководени активи. Поради неналичието на бистрота държавните финансови групи, като да вземем за пример огромните китайски банки, не са обсъждани.

Изданието написа, че цялостната оценка на 30-те най-големи финансови институции, листнати на тържищата по целия свят, демонстрира ясно разминаване сред съответните краткосрочни цели и дейности, нужни за справяне с изключителната обстановка, обвързвана с климата, и лимитираните дълготрайни цели, които понастоящем се слагат от финансовия бранш. Това проучване, артикул на платформата FinanceMap на InfluenceMap, има за цел да съпостави декларираните от бранша политики и задължения в региона на климата с неговите действия по финансиране и лобиране в региона на политиката, свързани с климата.

145 милиарда $ от 740-те милиарда $ под формата на заеми и други средства са били предоставени на пет огромни петролни и газови компании в Съединени американски щати и Европа: Exxonmobil, Shell, Chevron, BP и Total.

Инициативата упреква финансовия бранш като цяло, че с вложенията си нарушава значително самодекларираните цели в региона на климата. Основна цел на тази рецензия са американските банки. За разлика от тях създателите гледат на Allianz, както и на френските групи Axa и BNP Paribas, най-малко условно позитивно поради по-амбициозните им цели в региона на климата.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР