30 процента от индустриалното свиневъдство не работи, него просто го

...
30 процента от индустриалното свиневъдство не работи, него просто го
Коментари Харесай

Индустриалните свиневъди у нас апелираха за обявяване на извънредно положение

30 % от индустриалното свиневъдство не работи, него просто го няма. Неслучайно и други сектори са заинтригувани от този проблем, като кланиците и фабриките за месопреработка. Притеснението е, че може да се стигне до такава степен да бъдем подвластни от вносни първични материали, което ще увеличи цената на свинското месо на пазара. Това обявиха представители на индустриалните свиневъди у нас във връзка рецесията с африканската чума по свинете, съобщи кореспондент на Novini.bg

,,Съществува опасност и огромен риск за сектора. Вирусът стартира от така наречен ''заден двор'', което съгласно нас е към 1 %. Искам да подчертая, че този бранш не е проблем за нас, само че той е задължен да съблюдава всички условия, които съблюдаваме и ние във връзка с биосигурността. Това, което прави промишленият бранш на свиневъдството, е 100 % законен бизнес. Ние правим мониторинг във връзка с отпадъците от нашето произвеждане, на качеството на въздуха и сме под непрекъснатия прицел на органите на околната среда. Всички институции следят работата на всеки един свинекомплекс на територията на България и ние отговаряме на вскички условия. Докато при дребните задни дворове липсва всевъзможен надзор. Не е ясно дали животните са регистрирани, надали е явен и техният генезис. Това е един незаконен занаят и бизнес, т.е. приказваме за бизнес в сивия бранш. Такова произвеждане от вида ''заден двор'' въобще не би трябвало да съществува, тъй като е нелегално и неговата отбрана е, меко казано, недопустима'', разясниха представителите от сектора.

,,Ние сме в поддръжка на тези решения на страната против ''задните дворове'' и сме срещу работата на виновните институции да бъде саботирана. Не желаеме да се намесва и политиката в работата на държавното управление, което е длъжно да овладее тази рецесия посредством ограничения, които са съгласувани с Европейската комисия по здравеопазване'', споделиха още те.

,,Апелираме към оповестяване на изключително състояние в цялата страна, тъй като това би бил единственият метод да накара всички структури да работят по едни и същи правила и ветеринарните органи към БАБХ да си извършват нещата без да бъдат обезпокоени от това, че някой ще ги спре. Бих го оповестил като военно състояние, да. Има софтуерно време и това би трябвало да стане допустимо най-скоро. Във всички региони да се извършват ограниченията по този начин, както са набелязани. Важно е да се блокира по-бързо разпространяването на тази болест, само че за задачата в действителност би трябвало да се разчистят всички ''задни дворове'', оповестиха още индустриалните свиневъди.

,,Нека политиците да не се заиграват с чумата, тъй като чумата няма да докара дял на никого. Чумата е злополучие, което ще нанесе щета на българските жители директно и непряко. За страдание от тази обстановка няма по какъв начин да не излезем без загуби, само че се надявам всички дружно да преодолеем това бедствие'', бе казано още на конференцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР