30% по-скъпа полица за превишена скорост в София с 10

...
30% по-скъпа полица за превишена скорост в София с 10
Коментари Харесай

Бонус по „Гражданска“ през януари 2019 г.

30% по-скъпа лавица за превишена скорост в София с 10 км./ч.


Хората, които ще би трябвало да възобновят застраховката „ Гражданска отговорност ” през първите седмици на 2019 година действително ще получат бонус от цената на полицата. Наредбата на Комисията за финансов контрол за въвеждане на системата „ бонус-малус ”, която е призната на първо четене, планува при влизането й в действие всички водачи да бъдат оценени с базовия клас за риск. През първата година по-късно цената на полицата ще зависи от направените нарушавания на пътя от момента на влизане в действие на наредбата до подписване на полицата.

Ако наредбата влезе в действие на 1 януари и човек би трябвало да възобнови полицата си на 1 февруари, в цената й ще се отразят нарушаванията на пътя през първия месец на годината. Така човек ще би трябвало да кара деликатно единствено месец с цел да получи
бонус за „ Гражданска отговорност ” и на 1 февруари да заплати 90% от базовата й цена. Ако през юни същият водач бъде сниман отвън обитаемо място с превишена скорост от 10 км.ч., ще получи една наказателна точка, ще се върне в базовото равнище на риск и при възобновяване на полицата ще заплати базовата й цена. Ако различен водач направи същото нарушаване в същия ден през лятото на 2019 година, само че полицата му изтича през септември, ще получи утежнение в цената в размер на 10%. След това през годините даже двамата водачи да имат едно и също държание на пътя и да вършат идентични нарушавания в един и същи ден, постоянно вторият водач ще заплаща по-скъпа „ Гражданска ”.

За превишена скорост в обитаемо място с 10-30 км.ч. ще се дават три наказателни точки и рисковият клас на водача и на автомобила ще се подвига с три равнища. Така, в случай че човек е в базовия 8 клас, за едно снимане с камера за превишена скорост ще отива в 11 клас и ще заплаща с 30% по скъпа „ Гражданска ”, планува наредбата на КФН. А по-късно три години подред не би трябвало да няма нито едно нарушаване с цел да почисти наказателните си точки и да заплаща базовата цена на полицата.

Становище на КФН


Полицата не може да е на лидера


Във връзка с публично разискване на наредбата за въвеждане на системата „ бонус-малус ” от КФН дадоха отговор на част от противоречивите въпроси:


– Защо системата „ бонус-малус ” не се подписва на името на водачите и по този метод да регистрира тяхната лична отговорност и държание?
– Защото в България застраховката Гражданска отговорност на автомобилистите се подписва по отношение на моторно транспортно средство. Правният режим разрешава обещано МПС да бъде прехвърляно единствено посредством нотариално удостоверен контракт, като това не се отразява в регистрите на Министерство на вътрешните работи. Автомобилът може да бъде ръководен от всекиго единствено с устно позволение. Така има опция доста водачи да провокират злополука с едно МПС. Има страни, където в талона на колата се вписват всички водачи, които имат право да го ръководят, и законът не разрешава водачи на обещано МПС да са лица, които не са вписани в талона. Такава система разрешава при сключването на застраховката да се регистрират характерностите на действителните водачи на автомобила.

Система със подписване на застраховка единствено на лидера няма на никое място в Европейски Съюз. Европейското законодателство изисква Гражданската отговорност да покрива отговорността на разположение, което ръководи кола, даже и без да е притежател. Трябва да се покрива отговорността на лица, които ръководят МПС без позволение (например при кражба) или без шофьорска брошура. Това постанова застраховката да бъде обвързвана с избран автомобил.

Система на лична застраховка гражданска отговорност (както при нотариуси и адвокати), ще сътвори други усложнения. Например семейство, което има един автомобил, който се ръководи от брачен партньор, брачна половинка и от някой различен член от семейството. Тогава за ръководството на автомобила ще би трябвало да се заплащат повече от една застраховка.

– Защо се санкционират добросъвестни купувачи на коли, с които са осъществени голям брой пътно транспортни катастрофи или административни нарушавания?
– Ако „ бонус-малус ” класът на колите не се резервира, системата елементарно ще бъде заобикаляна с официално прекачване на други лица без нарушавания, разнообразни от водача с доста нарушавания. Например татко може да трансферира колата си на своето малолетно дете или на различен родственик, който няма нарушавания.
При покупка на автомобил купувачът елементарно ще може да получи информация от Гаранционния фонд за статуса на автомобила, който го интересува, и да реши дали да го купи или да желае отстъпка от цената, която да покрие разноските му за по-скъпата застраховка. Това ще бъде в допълнение утежнение за притежателя на автомобил, който позволява доста нарушавания, тъй като ще бъде усложнен да продаде автомобила си.

До края на август


1,376 милиарда лева са приходите на застрахователите


Изплатиха 188,7 млн. лева по „ Каско ”

 Застраховките, свързани с коли, обезпечават 74% от приходите на фирмите. Застраховките, свързани с коли, обезпечават 74% от приходите на фирмите.
Приходите на общозастрахователните компании за първите осем месеца на годината са 1,376 милиарда лева, сочат данните на КФН. 74% от тези доходи се дължат на застраховките, свързани с коли – „ Каско ” и „ Гражданска отговорност ”. Събраните от фирмите награди по полиците „ Каско ” са в размер на 415,93 млн. лева

Приходите от застраховката „ Гражданска отговорност ” са доста повече – 603 млн. лева Причината за това е, че тази лавица е наложителна за водачите, до момента в който „ Каско ” се подписва по избор. Затова доста водачи си купуват единствено наложителната лавица и икономисват парите за „ Каско ” като се надяват, че автомобилът им няма да бъде откраднат и нищо няма да му се случи на път.

Платените от застрахователите компенсации от януари до август са 622,7 млн. лева От тях по „ Каско ” са изплатени 188,7 млн. лева, а по „ Гражданска отговорност ” – 332,4 млн. лева Изплатените средства са към половината от събраните награди. Но фирмите заделят и обилни запаси за бъдещи заплащания по застраховки, тъй като делата при потърпевш на пътя постоянно се бавят с години.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР