30% от търговците на дребно са убедени, че в следващите

...
30% от търговците на дребно са убедени, че в следващите
Коментари Харесай

30% от търговците твърдят, че цените ще растат

30% от търговците на дребно са уверени, че в идващите три месеца цените ще не престават да порастват. Това сочат данните на Национален статистически институт. Те са от обичайното проучване за бизнес климата, като общо индикаторът се усъвършенства с 1,4% през февруари по отношение на януари. 
Предприемачите в четирите следени бранша - търговия на дребно, услуги, строителство и индустрия, чакат продължаващ растеж на цените. При услугите 20% от мениджърите дават сходен отговор. При търговията на дребно - отговор за по-високи цени са дали 30,2 на 100 от интервюираните, които акцентират, че свиването на потреблението към този момент е проблем пред сектора. 
В строителството упованията за по-високи цени се споделят от близо 32% от бизнесмените, до момента в който при индустрията - малко над 17%. Във всички браншове водещ проблем е несигурната икономическа среда, следван от дефицита на работна ръка.  
Междувременно стана стана известно, че общият показател на цените на производител се намалява с 2,2% през януари 2023 година по отношение на предходния месец. През декември беше регистриран растеж от 3,4%. Спадът на заводските цени през първия месец на 2023 година се дължи на енергетиката, където поевтиняването е с 8,3%, до момента в който в добивната индустрия е регистриран растеж от 3,2%, и в преработващата индустрия - с 1,1%.
Цените на производител обаче нарастват с 16,8% през януари 2023 година в съпоставяне със същия месец на 2022 година поради повишаването в енергетиката с 21,7%, заяви Национален статистически институт. 
На годишна база нарастването на индустриалните цени в преработващата индустрия е с 14,4%, а в добивната - с 10,7%. В преработващата индустрия доста покачване има в производството на хранителни артикули - с 25%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР