30% от хората не закускат и не консумират засищаща закуска.

...
30% от хората не закускат и не консумират засищаща закуска.
Коментари Харесай

Храната, без която сърцето боледува

30% от хората не закускат и не употребяват засищаща закуска. Вместо това количеството на признатите калории заран се свежда до най-малко. Това сочат наблюденията на Андрей Беловешкин, претендент на медицинските науки.

Както знаем, режимът на хранене оказва не по-малко въздействие върху здравето ни от състава на продуктите. Едно от разпоредбите за здравословно хранене е постоянната закуска.

Научни проучвания потвърждават, че постоянната закуска въздейства позитивно върху здравето на сърдечно-съдовата система и намалява риска от доста болести. Днес желаеме да ви разкажем за едно проучване, чийто предмет е въздействието на закуската върху прогресивната атеросклероза.

Това проучване удостоверява по-ранни резултати и се отличава с високо качество. Проведено е в границите на огромно изследване на PESA, което изследва ранните, още доклинични признаци на атеросклерозното - поразяване на съдовете. Изводите от проучването удостоверяват резултатите от предни научни работи.

Пропускането на закуската, гласи изследването, покачва с 14% риска от болест на сърцето, с 18% риска от инсулт и с 26% - риска от кръвоизлив. Данните са получени на основата на проучването на здравето на 82.7 хиляди души.

Друго проучване демонстрира, че хората, които пропущат първото хранене за деня, рискуват да се разболеят от сърдечно-съдово заболяване с 27% нараснал риск.

Учените са изследвали три групи хора съгласно закуската:
• High-energy breakfast - изобилна закуска, при която се одобряват над 20% от ежедневната норма калории. При мнозина този индикатор бил над 35%.
• Low-energy breakfast - когато участници използват сред 5 и 20% от калориите за деня посредством закуската си. Лека закуска.
• Skipping breakfast - това са хората, които пропущат първото хранене за деня или одобряват едвам 5% от нормата калории за деня.

Изследователите са измервали равнището на атеросклероза в другите съдови зони – сънна, коронарна, бедрена и други артерии. Като цяло бил открит повишен риск от сърдечно-съдово заболяване при хората, които пропущат закуската.

Заключение

Ползата от закуската за сърцето е открита освен в проучванията, които посочихме, само че и в публични рекомендации на Американската сърдечна асоциация. Пропускането на закуската покачва риска от болести. Ранният банкет на храна, която съставлява 20-35% от ежедневното количество калории, е доста значим за сърцето. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР