30% от българите не могат да покрият разходите си за

...
30% от българите не могат да покрият разходите си за
Коментари Харесай

Евростат: Близо 2 милиона българи са енергийно бедни

30% от българите не могат да покрият разноските си за отопление

Близо 2 млн. българи са енергийно небогати, а 30% не могат да покрият разноските си за отопление. Данните са на Евростат. Статистиката регистрира още, че 28% от интервюираните фамилии не могат да поддържат дома си задоволително топъл, съобщи bTV.

Над 366 хиляди души са поискали помощи за отопление. Пари са получили 283 хиляди - по 623,55 лева За отпадналите има втори вид - служебният кабинет дава на нуждаещите се по 300 лева

Дали казусът с отпадането на десетки хиляди нуждаещи се може да се реши съществено?

До края на годината властта би трябвало да дефинира какво тъкмо значи „ енергийно безпаричен “.

Без енергийни помощи ще се оправя дъщерята на Петя, която е в майчинство. Майка, баща и бебе живеят с една минимална заплата. Оказва се, че приходът им надвишава критериите.

„ Минималната работна заплата е „ задоволителна “ на шурей ми, щерка ми и детето - с цел да не получават енергийна помощ. Социалните в Пловдив им споделиха, че надвишават приходите с 300-400 лева “, споделя Петя Тодорова.

В риск от енергийна беднотия попадат от ден на ден европейци. България е измежду най-засегнатите страни – над една пета от популацията просрочва сметките си за отопление. Според Евростат 30% от българите не съумяват да покрият енергийните си разноски. Експерти споделят, че числата са още по-тревожни.

„ Ако се прегледа прихода след разход за сила, в рубрика енергийно небогати ще попаднат към 40% от популацията. Ако се употребява линия на беднотия от 504 лева и към нея се прибавят 218 - разход за сила на месец. В тази формулировка е допустимо да попаднат 2,8 млн. души “, изясни доктор Теодора Пенева от Институт за стопански проучвания към Българска академия на науките.

Докато 30% от българите не съумяват да покрият разноските си за отопление, 300 000 ще получат енергийни помощи тази зима.

„ Увеличихме размера ѝ с по 20 лева на месец - като общата сума, която могат да получат хората за 5-те месеца от отоплителния сезон, е 623, 55 лева “, сподели Георги Гьоков от Българска социалистическа партия.

Предстои да се дефинира понятието „ енергийна беднотия “. В момента да вземем за пример размера на жилището не е измежду критериите.

Енергийно безпаричен може да бъде човек, който е на хемодиализа, тъй като той използва доста повече ток и би имал по-големи потребности, а може да има положителни приходи на фона на междинните.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР