30% от българите биха се били за страната ни в

...
30% от българите биха се били за страната ни в
Коментари Харесай

Всеки трети българин готов да се бие за родината при война

30% от българите биха се били за страната ни при положение на война. Това демонстрира изследване на Световната асоциация " Галъп интернешънъл ", извършено измежду 46 138 души в 45 страни по света в интервала октомври-декември 2023 година

42% от сънародниците ни не биха го създали, а останалите от запитаните у нас се двоумят.

" Галъп " отбелязва, че българите са по-близо в настройките си до западните европейски страни, в сравнение с до източните - както и преди 10 години.

През 2014 година у нас 25% са декларирали подготвеност да се бият, в случай че страната ни взе участие във война, до момента в който 47% заявяват, че не биха.
 Снимка 656793
Източник:

В общ проект всеки втори по света декларира, че в случай че има война, би се сражавал за страната си, 1/3 не биха, а останалите не са сигурни.

" Галъп " показва, че декларираната подготвеност за присъединяване в борба за страната е намаляла след експлоадирането на няколкото спора в разнообразни точки от земното кълбо през последните години. Така през 2014 година, след анексирането на Крим от Русия, настройките по същия въпрос сочат, че 61% от популацията в световен мащаб е готово да се бие за страната си , против 27%, които са на противоположното мнение.

В международен мащаб се следи ясно разделянето сред световния Юг/Изток и световния Север/Запад. Докато жителите на Европейски Съюз (32% там биха се сражавали), Съединени американски щати (41%) и Канада (34%) са в доста по-малка степен подготвени да се включат в стълкновение, в случай че страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия изток (73%), където напрежението сега също е високо, както и в Индия (76%), имат доста по-голяма подготвеност да се борят за страната си.
 Снимка 656792
Източник:

Изключенията в Европа - където хората декларират по-голяма подготвеност да се бият за страната си при война - са в страните, които са отвън Европейски Съюз: към 60% в тези страни са подготвени да се бият.

По отношение на съответни страни най-голяма подготвеност за присъединяване в пердах за страната си показват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%) . На противоположния полюс - минимум склонни да се бият за родината си при война са хората в Италия (78% отговори " не " ), Австрия (62% " не " ), Германия (57% " не " ), Нигерия (54% " не " ) и Испания (53% " не " ).

В Русия 32% (от 59% преди 10 години) заявяват, че са подготвени да отидат на война за страната си, до момента в който 20% не са, а обилни 48% не знаят дали биха го създали. " Галъп " обаче прецизира, че това е въпрос, заложен в страна, където сега е на процедура закононарушение.

В Украйна хората са по-склонни персонално да защитят страната си (62%) - без смяна през последното десетилетие. И там обаче 33% не биха взели участие в сражения за страната си. В Украйна мирните договаряния сега на процедура са неразрешени със закон.
 Снимка 656791
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР