30 общински болници излязоха на протест. Те затвориха врати за

...
30 общински болници излязоха на протест. Те затвориха врати за
Коментари Харесай

30 общински болници излязоха на протест

30 общински лечебни заведения излязоха на митинг. Те затвориха порти за близо час. Причината е заплахата от закриване на лечебни заведения.

По данни на здравното министерство задълженията на общинските лечебни заведения са към 100 милиона лв. , съвсем половината от тях са просрочени.

Ботевградската болница се нуждае незабавно от ремонт. В операционната зала с изключение на тавана и пода, би трябвало да се смени и операционната лампа, която е на повече от 50 години. Задълженията на болничното заведение са за над 270 хиляди лв. в падеж, към снабдители на лекарства и консумативи.

Точно в 12 ч. стартира митингът на медиците от Ботевградската болница . Старшата сестра Златка Димитрова разяснява, че с изключение на работата при мизерни условия, заплатите са ниски. От митинга тя се върна на работа в детското поделение, където е двегодишната Тамира е с пневмония. Момиченцето си потегля след 6-дневен престой. Здравната каса обаче заплаща за по-малко, а майка й не може да се показа болничното заведение да затвори.

Само на месец болничното заведение губи по 10 хиляди лв. или 100 хиляди на година. Възможно е да запорират сметките на лечебното заведение, което е единение за 40 хиляди души .

Затова лекарите упорстват да се актуализира заплащането по клинични пътеки. Д-р Красимир Кушев, шеф на МБАЛ Ботевград, прикани страната да разбере, че общинските лечебни заведения са значими.

От болничното заведение в Чирпан акцентират различен наболял проблем - месечните предели към здравната каса.

Болницата в Дупница пък е с отложен дълг в размер над половин милион лв.. Медицинската сестра Райка Георгиева уточни, че не е срещу частните лечебни заведения, само че общинските не трябва да банкрутират. В деня на митинга стана ясно, че цените на клиничните пътеки ще бъдат предоговорени.

От здравното министерство оповестиха, че отпускат близо 29 милиона лв. за общинските лечебни заведения. Дълговете в просрочие на тези лечебни заведения обаче за 44 милиона лв..
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР