30 милиона лева нерегламентиран оборот и 6 милиона укрит ДДС

...
30 милиона лева нерегламентиран оборот и 6 милиона укрит ДДС
Коментари Харесай

Мащабни измами: Каква е схемата, по която са източени милиони от продажба на луксозни коли?

30 милиона лв. нерегламентиран оборот и 6 милиона укрит Данък добавена стойност единствено за година е осъществила една от огромните лизингови компании в търговията с коли. В схемата взе участие и огромна верига от кухи компании.

Как е работила схемата вижте във включването на Иво Никодимов.

По схемата е търгувано с висок клас коли от най-луксозните разновидности, както на тежкотоварни коли, по този начин и на леки коли и SUV.

Колите са внасяни втора употреба, най-вече от три страни в Западна Европа и по-късно са прекосявали през верига от компании, които в края на схемата се оказват данъчно задължени. Тъй като компаниите се оказват със притежатели, които са или обществено небогати или психологично повредени, никой не може да събере дължимия Данък добавена стойност от тях.



" По първични данни се касае за нерегламентиран оборот от 30 млн. лева, който е следвало да се начисли и заплати Данък добавена стойност, което не е сторено. В резултат от веригата от " кухи компании " и действителни такива, които доставят импортираните в Европейски Съюз коли на лизингови компании и приспадат данъчен заем, без да имат такова правно съображение, с тази привидна скица се основава съображение Национална агенция за приходите да претендира и търси дължимото Данък добавена стойност от сдруженията, които нито са имали активи, нито в миналото са развивали комерсиална активност, нито се съставляват писмено от лица, които имат каквото и да било отношение ", съобщи Чавдар Пастованов, прокурор на Софийска градска прокуратура.

Фирмата е продавала колите в София, Пловдив, Варна и Бургас, а счетоводните сдружения, обслужвали тази скица, са от Костинброд и Троян.

Крайният консуматор може да разбере дали лизинговата компания за коли, на която е заплатил Данък добавена стойност, ще внесе налога, споделиха още проверяващите. Съмнителни са случаите, когато клиентите са карани да превеждат средствата на друго сдружение.

Снимката е илюстративна
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР