30 милиарда долара ще бъдат на разположение за справяне с

...
30 милиарда долара ще бъдат на разположение за справяне с
Коментари Харесай

Повишаването на цените на храните има опустошителни последици за най-бедните

30 милиарда $ ще бъдат разполагаем за справяне с продоволствената неустановеност през идващите 15 месеца

Световната банка разгласи дейностите, които възнамерява да предприеме в границите на изчерпателен световен отговор на продължаващата рецесия с продоволствената сигурност, като ще даде до 30 милиарда $ за съществуващи и нови планове в области като селското стопанство, храненето, обществената отбрана, водоснабдяването и напояването. Това финансиране ще включва старания за поощряване на производството на храни и торове, подсилване на питателните системи, улеснение на по-голямата търговия и подкрепяне на уязвимите семейства и производители, се показва в на организацията.

"Повишаването на цените на питателните артикули има опустошителни последствия за най-бедните и най-уязвимите ", съобщи президентът на Групата на Световната банка Дейвид Малпас.

"За да се осведомят и стабилизират пазарите, е от решаващо значение страните да създадат в този момент ясни изказвания за бъдещото увеличение на производството в отговор на съветската инвазия в Украйна. Страните би трябвало да положат съгласувани старания за увеличение на доставките на сила и торове, да оказват помощ на земеделските стопани да усилят насажденията и добивите и да отстранен политиките, които блокират износа и вноса, отклоняват храни за биогорива или предизвикват ненужното им предпазване ", добавя той.

В четири световни целта са фокусирани дейностите на организацията:

- Подкрепа за производството и производителите: Предприемане на дейности за увеличение на производството през идващия сезон посредством унищожаване на пречките пред търговията с индустриални запаси, концентриране върху по-ефективното потребление на торове и смяна на предназначението на обществените политики и разноски за по-добра поддръжка на земеделските производители и производството.

- Улесняване на увеличената търговия: Изграждане на интернационален консенсус (Г-7, Г-20, други) и ангажимент за отбягване на рестриктивните мерки върху износа, които усилват международните цени на храните, и рестриктивните мерки върху вноса, които обезкуражават производството в разрастващите се страни.

- Подкрепа за уязвимите семейства: Разширяване на целенасочените стратегии за обществена отбрана, съобразени с храненето, и допълнение на механизмите за финансиране на ранното реагиране.

- Инвестиране в устойчива продоволствена и хранителна сигурност: Укрепване на питателните системи, с цел да станат по-устойчиви на възходящите опасности (конфликти, климат, вредители, болести), както и спирания на търговията и стопански разтърсвания - балансирайте непосредствените/краткосрочните потребности с дълготрайните вложения.

Световната банка натрупа богат опит в отговор на международната рецесия с цените на храните през 2007-2008 година посредством краткотрайната Програма за реагиране на международната продоволствена рецесия (Global Food Crisis Response Program - GFRP), която получи вноски от донори и насочи средства към 49 наранени страни посредством 100 плана. Оттогава насам банката е построила нови принадлежности, предопределени за реагиране на рецесии в региона на продоволствената сигурност, в това число прозореца за реагиране на рецесии на Международната организация за развиване (IDA). Световната банка е хазаин и на Глобалната стратегия за селско стопанство и продоволствена сигурност (GAFSP), която е действителен фонд за финансово ходатайство, отдаден на подобряването на продоволствената сигурност в страните с ниски приходи, и може да бъде попълнена, с цел да подкрепи финансирането на реакцията на актуалната световна продоволствена рецесия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР