30-годишната Ани Чепъкова е поредният ни повод да се гордеем

...
30-годишната Ани Чепъкова е поредният ни повод да се гордеем
Коментари Харесай

Как световноизвестният дизайнер Ани Чепъкова превърна старата поща в Копенхаген в бижу

30-годишната Ани Чепъкова е следващият ни мотив да се гордеем с бургазлии и доказателство че тук се раждат гении. Екип от дизайнери на международен бранд, отпред с младата и надарена бургазлийка трансформира някогашната поща на Копенхаген, строена през 1912 година в 5-звезден хотел.

Ани Чепъкова е главният дизайнер на плана, който трансформира някогашните канцеларии на пощата в уютни стаи и жилища, запазили духа на времето, написа "Флагман ".

От 8 години Ани Чепъкова работи в компанията „ Юнивърсал Дизайн Студио “ в Лондон и сега е старши интериорен дизайнер. Завършила е интериорен дизайн в Кингстън в Лондон.

Тя е родена и израснала в Бургас, на 19 година отпътува с цел да следва в Англия, а преди този момент е приключила ГРЕ „ Г. С. Раковски “. В фамилията на Ани геният и нюхът към нововъведенията може би са наследствени. Именно нейният татко – известният инж. Константин Чепъков, изобрети на ниска цена и ефикасен уред за обдишване, който всеки може да си създаде вкъщи.

Ани Чепъкова сега работи по довършването на последните линии на неповторимия план за вила „ Копенхаген “. Вижте какво ни описа тя за вълненията си към основаването на уют и безвремие в центъра на датската столица:

„ Проекта го започнахме през ноември 2018 година, като участвахме в съревнование, минахме през три стадия и спечелихме частта със стаите на хотела. Самият план е в истинската постройка на пощата в Копенхаген, която е строена през 1912 година и е предходна през доста разнообразни форми на работа – главно като офиси на пощата.

Преди няколко години са я купили от компанията „ Nordic Hotels&Resorts “, която е за хотели единствено в скандинавските страни. Те имат няколко събранда, които развиват. Преди няколко години вземат една по-специална постройка и я трансформират в неповторим хотел, който няма нищо общо с техния бранд като жанр. Това ни е втори план за тях – първият беше в Стокхолм и се споделя „ At six”. Това са два бутикови хотела за тази марка.

В плана за вилата концепцията е, че всички стаи целят да донесат на гостите възприятието, че се намират в апартамент в Копенхаген. Когато сте посетител в хотела, нямате чувството, че сте в хотел, по тази причина и го нарекохме вила и се опитахме всички стаи да бъдат допустимо най-различни. Самата постройка има доста огромни разлики сред другите етажи, тъй като е строена като офис.

Затова има разнообразни концепции за стаите. Има жилища, които са с 4-метрови тавани и доста огромни красиви прозорци. Те са главната част. В двата тавански етажа има доста забавна архитектура, която е типична за времето, когато е строена постройката в Копенхаген. Тези два етажа имат разнообразни концепции, тъй че всякога, когато гостите остават в хотела, да бъдат в напълно друга стая. Във всяка стая сме създали разнообразни дизайни и всеки от тях има съкатегории, тъй че в действителност всякога да е ново за гостите.

Като интериорни дизайнери ние започваме малко по-късно от архитектите. Сградата беше към този момент в ремонт, ние работихме с местни архитекти от Дания и започнахме през май 2018 година

Проблемът с тази постройка е, че през 80-те години е юридически главен ремонт и доста от истинските елементи са били отстранени и сменени със общоприети пластмаси от 80-те години. Всичко, което можехме да запазим като истински елементи, го запазихме, само че за жал това е главно по стълбищата. За дизайна на стаите прекарахме доста време в архивите на постройката, с цел да забележим тя по какъв начин е изглеждала преди и се опитахме по съвременен метод да интерпретираме истинските елементи.

Не искахме да интерпретираме нещо, което към този момент го няма като пастиш, а да се вдъхновим от него и да му дадем нов живот по този метод. В главните стаи доста огромен резултат имат прозорците – те са три метра високи на 1,5 метра ширина. Те бяха сменени с идентични на истинските, само че направени по датски стандарти. Това е и концепцията – постройката да действа като съвременна постройка, само че да резервира духа си.

За да реализираме това, избирахме идентични мебели, доста огромна част от тях са по наш дизайн и имат друга визия от разнообразни столетия. Това дава на постройката дух на безвремие, тъй като е микс сред ново и остаряло.

Другите етажи, които са тавански, припомнят за жилища в Копенхаген, тъй като има доста общоприети елементи, които виждаме в музеи и други здания, които посетихме, до момента в който правехме концепцията на вилата.

Сградата се намира в центъра на Копенхаген тъкмо против основната гара на града. Двете здания са строени от един и същи проектант и са свързани между тях.

В момента, когато са строени, се е развивал железопътният превоз в Дания като цяло и някои от вагоните на влаковете са имали специфични релси, които отиват непосредствено в пощата, тъй че колетите и писмата да не влизат в гарите и по-късно да се връщат. Затова и двете здания са свързани като място и архитектура. Точно до тях е и известният парк Тиволи в Копенхаген, който е доста огромна туристическа атракция. “


В категории:
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР