30 години след най-големия успех на българския национален отбор по

...
30 години след най-големия успех на българския национален отбор по
Коментари Харесай

Боби Михайлов и Христо Стоичков заровиха томахавките

30 години след най-големия триумф на българския народен тим по футбол, героите от Пеневата чета още веднъж се събраха дружно с благотворителна цел. Те основаха Фондация „ Национали 94 “, чиято съществена концепция е да подкрепя футболни хора и деца в неравностойно състояние.

Председател на Фондацията ще бъде капитанът на „ лъвовете “, които извоюваха бронзовите медали на международното състезание в Съединени американски щати – Борислав Михайлов. Негови заместници ще бъдат Христо Стоичков и Красимир Балъков.

За наберат средства за Фондацията основателите й пускат на търг две фланелки и бутонки на Стоичков, фланелка на Балъков, топка с подписи, както и екипът на вратаря Пламен Николов, с който той пази 45 минути в борбата за третото място с Швеция.

Футболистите от Златното потомство, постигнало най-големия успех  събраха на първо време в Музея на славата на Христо Стоичков, а по-късно отидоха в ресторанта на хотел Маринела, с цел да отбележат мотива със стилна вечеря.

„ Отдавна не съм бил толкоз разчувствуван! След 30 години още веднъж дружно! Отново като един тим! Благодаря ви, другари! Заедно написахме най-славната страница на българския футбол! Зала на славата „ Христо Стоичков “ е и ваша! Спомените тук ги трупахме дружно! “, написа Стоичков във „ Facebook “.

Голямата вест от днешния ден е изглаждането на връзките сред капитана на оня отбор и по-късно президент на БФС в продължение на 17 години Борислав Михайлов и единственият българин, притежател на Златната топка Христо Стоичков. Двамата бяха в спор повече от 11 години, откакто Стоичков – тогава треньор на Литекс (Ловеч), упрекна Михайлов в провинения и виновност за положението на българския футбол.

Михайлов през всичкото това време опитваше да резервира отдалеченост от спора, като неведнъж е повтарял, че няма проблем с някогашния си съотборник. Днес обаче двамата си стиснаха ръцете и се прегърнаха. Самият номер 8 извика Михайлов на сцената, като двамата застанаха пред логото на международното в Съединени американски щати.

„ Познавате ме що за човек съм. Думичката „ Аз “ в никакъв случай не съм я употребявал, тъй че фланелки, титли, самостоятелни награди, където съм получавал, в никакъв случай не съм се слагал преди всичко. Колективът постоянно е бил водещ, тъй като без вас няма по какъв начин да стане. Да си спомним малко от това, което беше преди 30 години. Защото отидохме с последния аероплан, с последния билет, който беше останал – в туристическата класа. Защото никой не ни даваше прогнози, че ще отидем. Оставих едно табло, написал съм имената единствено на Димитър Пенев и Краси Борисов. Нека всеки самичък да си го напише против номера. В годините всеки е правил неточности. Аз най-вече несъмнено. Но през днешния ден е един от тези моменти, в които би трябвало да викна нашия капитан да пристигна тук до мене – Боби Михайлов! “, сподели Стоичков.

А незабавно след тези думи последваха овации и Михайлов излезе до микрофона.

Камата също по този начин съобщи, че всички в тима постоянно са слушали капитана Михайлов, след което добави, че не е мъчно да подадеш ръка и да кажеш „ извинявай “.

„ Благодаря ти, Ицо! Първо желая да ти благодаря за тази крачка. Така или другояче ние постоянно сме били близки. Аз постоянно – макар всички публицисти, каквото и да са ме питали, съм казвал ясно истината – усещам, че те обичам и постоянно съм те обичал. Тука пред момчетата желая да ви поздравя, че направихте тази самодейност. Ти и Краси. И всички момчета се съгласиха и пристигнаха тук. Така че още веднъж благодаря. 30 години е доста време, това е една ера за хората “, обърна се Михайлов от сцената.

След това продължи: „ Ние направихме в действителност нещо огромно и в този момент като гледаме одеве приключилото Европейско, сами разбираме какъв брой е мъчно да се стигне до последния мач. На Европейско състезание няма мач за 3-4 място, само че по този начин или другояче, ние изиграхме седем от седем вероятни мача. тъй че още веднъж ти благодаря. Винаги сме били мощни, когато сме били дружно и ще продължим да бъдем мощни, тъй като сме дружно “.

Треньорите Димитър Пенев и Красимир Борисов също бяха измежду тима оттогава.

Липсваха бранителите Емил Кременлиев и Илиян Киряков, както и Любослав Пенев, който не беше в състава в Америка, само че имаше значима роля в класирането на тима.

Специално място имаше за отишлия си без време именит защитник Трифон Иванов.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР