30 години от възобновяването на дипломатическите отношения между Република България

...
30 години от възобновяването на дипломатическите отношения между Република България
Коментари Харесай

Държавата Израел и България отпразнуваха 30 години приятелство |

30 години от възобновяването на дипломатическите връзки сред Република България и страната Израел бяха маркирани през вчерашния ден в 134-о учебно заведение " Димчо Дебелянов ", което е част от  еврейската просветителна общественост World ORT. 

Събитието се организира в двора на учебното заведение под надпис " 30 години другарство " сред двете страни.

Сред специфичните му посетители бяха посланикът на Израел в България Йорам Елрон, кметът на София Йорданка Фандъкова, скулпторът Момчил Цветков (автор на паметника за избавяне на българските евреи по време на Втората международна война), доктор Емил Кало, президентът на българска фондация ORT, Веселина Ганева - шеф на Дирекция " Международно съдействие "  в МОН, и артистът Етиен Леви, който насочи музикален привет. 

В събитието участваха и възпитаници от столичното учебно заведение, които показаха обичайни песни и танци за двете страни. 

" Това събитие акцентира мощната връзка сред другарството на България и Израел, сред нашите нации - в този момент, когато означаваме 30 години на общи триумфи, засилено съдействие, взаимни инициативи и построяването на мощни контакти посред ни ", съобщи Негово превъзходителство Йорам Елрон.

Той прочете и част от формалното писмо от президента на страната Израел Реувен Ривлин до президента на Република България Румен Радев във връзка 30-годишнината от възобновяването на дипломатическите връзки сред двете страни. В него Ривлин благодари на българския народ за смелостта за спасяването на българските евреи по време на Втората международна война. 

" Очарованието на учебния двор не може да се види на никое място, по тази причина ние сме горди - и българи, и евреи, че сътворихме това, и че тъкмо тук означаваме 30-годишнината ", показа доктор Емил Кало, президент на българската фондация ORT. 

" Приятелските връзки сред нашите страни, връзките сред София, Тел Авив и Йерусалим са близки по този начин, както са положителни връзките сред нашите два народа ", съобщи кметът на София. Фандъкова благодари на Посолството на Израел в България за присъединяване в развиването на София и взаимното образуване на начинания, отдадени на мира и толерантността.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР