30 000 нови донорски карти ще бъдат отпечатани до края

...
30 000 нови донорски карти ще бъдат отпечатани до края
Коментари Харесай

Отпечатват нови 30 000 донорски карти до края на годината

30 000 нови донорски карти ще бъдат отпечатани до края на годината, оповестиха от здравното министерство. Причината е големият интерес към тях. Картата няма юридическа стойност, само че осведоми фамилията за волята на притежателя й да стане донор при положение на мозъчна гибел. Крайното решение, дали да бъдат дарени органите, е на околните.

Допълнителен тираж от 30 000 донорски карти ще бъде отпечатан до края на годината, оповестиха от здравното министерство. Причината е големият интерес към тях. Картата няма юридическа стойност, само че осведоми фамилията за волята на притежателя й да стане донор при положение на мозъчна гибел. Крайното решение дали да бъдат дарени органите е на околните.
Отец Иван: Да положиш душата си за близък, значи да си подготвен да жертваш всичко. Така написа и в Библията.
9 години Бисер прекарва в очакване на едно телефонно позвъняване.
Бисер Караиванов - трансплантиран: Когато си в листата на чакащите, всеки ден е за теб вяра да се случи.
Случва се навръх Великден през 2013-та. Трансплантацията на черен дроб е сполучлива и в деня на възкресението Бисер е върнат към живота.
Бисер Караиванов - трансплантиран: Влизаш в болничното заведение, след 10 дни си като нов, излизаш, и почваш един естествен живот. Доли Петрова - Български червен кръст: Как ще ми вземат органите, по кое време настава мозъчна гибел, императивно ли е това, има ли опция някой да ни вземе органите преди ние да сме умряли?
Въпроси, които мнозина си задават преди да решат дали да станат донори. Решение, което е добре да бъде споделено със фамилията.
Отец Иван: Кой няма подозрения? Нещо може да се случи, нещо може да се провокира, ние българите сме...Бисер Караиванов - трансплантиран: Не имаме вяра доста и ни би трябвало повече увещание. Бойко Пенков - зам.-министър на опазването на здравето: Това е началото на диалога. Мога да помисля сега, да взема решение и да го споделя с околните си.
Всеки над 18 години може да получи донорска карта. И шанса да избави човешки живот.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР