3-ти март не е само началото на Третата българска държава,

...
3-ти март не е само началото на Третата българска държава,
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Трети март е ден за поклон пред историята на един велик народ

3-ти март не е единствено началото на Третата българска страна, а ден за реверанс пред историята на един популярен народ и пред великата татковина – България, заяви вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова в слово във връзка 140-ата годишнина от Освобождението на България от турско иго пред Паметника на опълченеца в София.

„ Скъпи сънародници, през днешния ден България чества своя народен празник. На доста места пред над 400 монументи ще сложим цветя и венци в символ на респект и признателност. В днешния ден ще погледнем за кой ли път тези картини, нарисувани от съвременниците и пресъздаващи събитията от Освободителната Руско-турска война. За кой ли път ще си спомним и ще прочетем възванието, манифест на император Александър II, който разсъни православната и славянска воля, с цел да освободи един пленен народ “, сподели Йотова.

Вицепрезидентът уточни, че през днешния ден се намира пред Паметника на българските опълченци. „ Историята вечно ги назова мъченици и светци. И през днешния ден тъкмо е времето да кажем какъв брой ли би трябвало да обичаш жанр и Родина, с цел да участваш в една война “, сподели вицепрезидентът.

По думите ѝ от дати като 3 март и 6 септември е почнала огромната борба за независимост и единство на български народ. „ Да не се опитваме да променяме дати и събития и да не пренаписваме личната си съвест и да спорим кой ден е по-велик “, прикани вицепрезидентът.

По думите ѝ през днешния ден е времето да се обърнем към всички тези, които желаят да внушават, че България безплатно е получила независимост си. Точно тук е мястото да им кажем: „ Недейте да петните паметта на тези, които оставиха костите си на Шипка, на Шейново, Стара Загора и Орлово гнездо “. Все по-нелепо и кощунствено звучат приказките на тези, които споделят, че опълченците били дребен отряд, че някакви Велики сили са разпределяли съдбините. Да, по този начин е, само че тази независимост не идва от 1878 година Нека си спомним за духовната мощност на Българското възобновление. Макар и закъсняло, то напомни великата история на българския народ, събитията от тази историята, изкова българските полезности, които пазим и до през днешния ден. Нека си спомним духовната мощност на Православната черква, която резервира книжовност, език “, разяснява Йотова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР