3 септември 2019 г., София. Броени дни остават до 5-ия

...
3 септември 2019 г., София. Броени дни остават до 5-ия
Коментари Харесай

Единственият по рода си София Екиден Маратон ще се проведе на 6 септември

3 септември 2019 година, София. Броени дни остават до 5-ия София Екиден Маратон. Събитието е част от юбилейните 30-и Дни на японската просвета 2019. Спортното мероприятие се провежда от Младежки състезателен клуб „ София – Европа “, Асоциация „ Спорт за всички “ и Министерството на външните работи с поддръжката на Столична Община и под патронажа на Посолството на Япония в България. Традиционно стартът на Екиден Маратон още веднъж ще бъде даден от японския дипломат Н. Пр. Масато Ватанабе в 9:00 ч. на 6 септември на площада пред Националния стадион „ Васил Левски “.

Екиден маратон 2019 се провежда в столицата за пета поредна година в чест на 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Спортното събитие цели да разпространява щафетното тичане в България, като за разлика от нормалния маратон, в който всеки участник се състезава самичък за себе си, Екиден (от смисъла на японските писмени знаци „ еки “ – пункт и „ ден “ – предаване) поддържа отборния дух и игра. Участниците се състезават по шестима души в тим и пробягват дистанцията от 42,195 км по постове с разнообразни дистанции от 5 км, 10 км и 7,195 км в шест разнообразни категории. Победител е тимът, пробягал дистанцията за най-кратко време.

По случай петата годишнина на маратона и във връзка 140 години от основаването на българската дипломатическа работа уредниците са подготвили и съпътстващо кулинарно събитие, с което да пренесат духа и културата на познати и не чак толкоз известни страни в България. По време на кулинарния тур всички участници и гости ще могат да опитат ястия от целия свят.

За първи път маратонът се организира преди 102 години сред остарялата японска столица Киото и новата Токио, а дистанцията посред им от 508 км е пробягано за 3 дни. Поводът за щафетното бягане е бил отбелязването на годишнината от преместването на столицата в Токио.

Щафетното тичане също е и чудесна опция за всички компании или корпорации да сплотят екипите си и да разсънят отборния дух, вземайки присъединяване в надпреварата. Накрая маратонът приключва с отличаване на най-хубавите и лъчение на отборните първенци на България за 2019 година в обособените категории в щафетното тичане.

Повече информация за София Екиден Маратон ще откриете тук: http://sofiaekidenmarathon.com/.

30-ите юбилейни Дни на японската просвета в България се провеждат от Посолството на Япония в България и с поддръжката на Клуба „ Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай “.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР