3 проекта за екологизиране на градския транспорт ще внесе за

...
3 проекта за екологизиране на градския транспорт ще внесе за
Коментари Харесай

София ще получи още 218 млн. лв. за екологичен транспорт

3 плана за екологизиране на градския превоз ще внесе за финансиране по оперативна стратегия " Околна среда " Столичната община. Проектите са на стойност близо 218 млн. лева и с тях ще бъдат закупени нови транспортни средства за целия наземен превоз. Очаква се Столичният общински съвет да даде през днешния ден зелена светлина за кандидатстване по програмата. По оперативна стратегия " Околна среда " ще бъдат отпуснати близо 500 млн. лева за ограничения за адресиране на превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух, като право да аплайват по тях имат 10 общини. Максималното финансиране за всяка една от тях към този момент бе несъмнено на равнище обмисляне на предпочитана ос на програмата. 

По програмата могат да се закупуват електрически рейсове и тролейбуси, както и да се доставят трамвайни мотриси. София възнамерява да закупи 30 шестметрови електрически автобуса (13.5 млн. лева.) и 22 деветметрови автобуса (16.5 млн. лева.) със зарядни станции за тях, които ще бъдат употребявани за разкриване на нови линии с довозващи функционалности до трамвайни и метроспирки. Извън тази поръчка ще бъдат доставени и 30 броя нископодови единични бързозарядни електробуси (39.1 млн. лева.), както и 30 броя нови съчленени тролейбуси (40 млн. лева.). 9 млн. лева ще бъдат вложени и в ремонт на 3 токоизправителни станции.

Общо 97.4 млн. лева ще бъдат вложени за доставка на съчленени трамваи. Общината възнамерява да купи 25 нископодови трамвая. Останалата част от финансирането - близо 1%, или 2.4 млн. лева, е планувано за подготовката на самите планове и наложителните ограничения за връзка и гласност, прецизират от " Московска ". Общината ще подписа с транспортните си оператори " Столичен автотранспорт " и " Столичен електротранспорт " съглашения за осъществяването на плановете, в които ще бъдат избрани отговорностите на всяка от страните. Съвместно ще се написа и тактика за възлагане на публичните поръчки по плана. Към момента не е ясно кой тъкмо ще разпорежда дейностите. 

Право да аплайват по тази процедура по ОПОС имат още общините Бургас (65 млн. лева оптимално финансиране), Варна (70 млн. лева.), Враца  (26 млн. лева.), Перник (6 млн. лева.), Плевен (15 млн. лева.), Русе (39 млн. лева.), Сливен (11 млн. лева.), Стара Загора (45 млн. лева.), Хасково (5 млн. лева.). Столичната община е единствената, която има трамваи и получава финансиране по този съставен елемент. 

ОЩЕ ПРОЕКТИ

450 000 лева ще бъде бюджетът на " Програма Европа " за 2020 година, излиза наяве от проектодоклад на администрацията. По програмата се финансират планове на неправителствени организации в три предпочитани области: повишение качеството на живот с акцент качество на въздуха и развиване на демократичните процеси; социализиране на градски пространства; поощряване на новаторски и цифрови начинания. И за трите целта е заложено финансиране от по 125 000 лева, оставащите 75 000 лева са за администриране на програмата. Проекти ще се одобряват от 3 септември до 3 октомври, оценяването и оповестяването на резултатите ще са през ноември и декември. Пълна информация за програмата има на уеб страницата www.evropa-so.bg.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР