3 март роди надеждата, че е възможно национално единение, роди

...
3 март роди надеждата, че е възможно национално единение, роди
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: 3 март роди Българското съединение и Българската независимост


„ 3 март роди вярата, че е допустимо национално единство, роди фантазията всички българи да живеят в една страна почтено и заслужено. 3 март роди Българското съединяване и Българската самостоятелност! Днес някои „ родолюбци “, наши и непознати, се пробват да редактират историята и да пренапишат нашата памет. “ Това съобщи вицепрезидентът в словото си в Казанлък на тържеството отбелязване на 144-годишнината от Освобождението на България от турско иго.

„ Оцелелите бунтовници и опълченци имат историческото право да отсъдят какво е Освобождението и да дефинират деня на неговото общонародно празнуване. А 3 март се отбелязва от първия ден на свободата “, сподели Йотова, като посочи, че би било закононарушение, в случай че „ превърнем Вазовата „ Епопея на забравените “ в нашата „ епопея на отречените “. „ Няма да допуснем поругаване на личната ни история “, безапелационна е вицепрезидентът.

В словото си акцентира, че свободата не е подарена, за нея е заплатена най-висока цена с живота на най-свидни рожби. „ Събуждането стартира преди 260 години с дребната брошура на Паисий. Пътят към свободата потегли от духовното възобновление на българския народ, от силата на православната религия. От хайдушките пътеки мина като огън през революционните комитети на Левски, узря в пламъците и саможертвата на Априлското въстание, изкачи стръмните сипеи на Ботевия връх, с цел да стигне до Освободителната война, в която смесиха вечно кръвта си руси, българи, украинци, румънци, финландци, литовци и други “, уточни вицепрезидентът.

Йотова дефинира Шипка като върха, с който измерваме свободата. „ Вярвам, че сме изкачили нашия връх, надълбоко в душите си, като народ! Днес като свободни хора в мозъците и сърцата си се противопоставяме на войната и в един глас би трябвало да кажем – прекратете безумието, спрете разрушенията и безразсъдството. Не са задоволителни декларациите на институциите, би трябвало общият глас като народ. Няма по-голяма присъда от тази на хората, само че и няма по-голяма мощ от силата на народа да трансформира. Няма мотив, няма опрощение за унищожените домове, прокудените хора, изпепелените учебни заведения и гибелта на почтените “, акцентира вицепрезидентът. „ Нашето обръщение в навечерието на нашия Национален празник е, че всеки народ има правото на независимост, самоопределяне и суверенитет “, съобщи Йотова.



„ Наш дълг е да оставим мир на децата си по този начин, както нашите родители оставиха на нас. Това е и клетвата ни пред паметта на героите за свободата на България “, прикани вицепрезидентът.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР