3 март е национален празник от началото на демокрацията.Първите чествания

...
3 март е национален празник от началото на демокрацията.Първите чествания
Коментари Харесай

Урок по история: Откога празнуваме 3 март

3 март е народен празник от началото на демокрацията.

Първите празнувания на 3 март стартират в края на XIX век. След това празникът е отричан, забравян и връщан назад. Най-активно у нас се отбелязва след 1978 година Национален празник става при започване на Прехода, съобщи Пловдив 24.

Първото празнуване на Освобождението е във Велико Търново, година след неговото оповестяване. Там е отслужен молебен за починалите български и съветски воини.

" Първоначално той е признат като Ден на възкачването на престола на съветския император Александър Втори, защото след Освобождението е повдигнат в статут на избавител на България, както е записано в протокола на Учредителното заседание ", изясни пред NOVA проф. дин Милко Палангурски, историк във Великотърновския университет.

Едва шест години по-късно, след Съединението на България, празникът се отбелязва с по-малко почести поради обтегнатите ни връзки с Русия. Княз Фердинанд даже пропуща част от честванията. След признаването на княза от Великите сили, българо-руските връзки са обновени, 3 март се чества с почести в цялата страна.

" Градовете в цялото княжество са били богато декорирани, на всички места е имало молебени, на които са участвали съвсем всички жители ", написа във вестник " Мир ".

След това още веднъж има спиране в празненствата при Първата международна война, когато България и Русия водят стълкновение една против друга. През 1925 година Демократическата партия още веднъж връща 3 март като народен празник.

" След 9 септември е изваден от празничния календар, тъй като е обвързван с императорската царска власт, а не с новата концепция на Комунистическата империя.  С други думи той е разгласен за фашистки. След това за националистически, за царски празник и по този начин нататък ", разясни проф. Палангурски.

За 100-годишнината от Освобождението, през 1978 година, в София още веднъж има огромни празнувания. Денят става народен празник по предложение на президента на България след отстраняването на Тодор Живков - Петър Младенов.

30 години по-късно към момента има спор за датата и тържествата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР