3 хиляди полицаи в цялата страна стартираха операция срещу разпространението

...
3 хиляди полицаи в цялата страна стартираха операция срещу разпространението
Коментари Харесай

Дрогирани ученици и шофьори провокираха акция Бяло

3 хиляди служители на реда в цялата страна стартираха интервенция против разпространяването на дрога дружно с прокуратурите в другите области. Причината за огромната самодейност е рисково засилващата се приложимост на опиати в учебните заведения и все множеството хванати да карат дрогирани, изясни основният прокурор Иван Гешев.

От няколко месеца се прави разбор на обстановката, както и на остарели следствия против наркодилъри. Само за първите часове на акцията, наречена недвусмислно “Бяло ”, бяха задържани 56 души, някои от които са остарели познайници на полицията.

За пръв път от доста време Министерство на вътрешните работи и прокуратурата работят дружно и в синхрон, стана ясно от ръководителите на двете институции.

Тя е по самодейност на Иван Гешев и стартира тъкмо в среднощ в сряда със заповед на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.

Българските жители не се интересуват дали някой представител на институция харесва ръководителя на друга. Те имат упования и ние би трябвало да отговорим на тях - да се борим с престъпността и да има сигурност, разгласи основният прокурор. Гешев уточни, че прокуратурата ще упреква всички, за които Министерство на вътрешните работи е намерило данни, че се занимават с разпространяване на опиати. Информацията можело да е както на проверяващи служители на реда, по този начин и на следователи.

В акция “Бяло ” взели участие над 3000 служители на реда от ГДБОП, Националната полиция, регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи, жандармерията и граничари. Преди обяд в сряда се проверявало към частни и търговски обекти, разгласи основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Задържани са хора от престъпния контингент, само че и такива, които до момента не са били познати на полицията.

Акцията ще продължи, до момента в който равнището на опиатите спадне внезапно. Срещу тези закононарушения би трябвало да сме безусловно нетолерантни, разяснява и вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев. И добави: “Не сме имали толкоз огромна акция от доста време. Тя тече на територията на цялата страна при доста положително взаимоотношение с прокуратурата ”.

Една от забавните разрушени оранжерии за марихуана била в свързани влекачи за камиони. Те били на паркинг, покрай с. Равно поле в Софийска област. Там са арестувани четирима, които се грижили за тревата, разгласи шефът на ГДБОП Калин Стоянов. И уточни, че в тях се гледали над 1500 растения марихуана. Имало и голямо количество суха маса. Количествата не бяха измерени до публицистичното привършване на броя.

Друго особено за тази наркооранжерия е обезпечаването на електрическа енергия. Това се е случвало с генератор и огромно количество гориво ”, сподели антимафиот №1.

Влекачите били от дълго време на паркинга, само че от няколко месеца се употребявали като наркооранжерия, добави шефът на полицията Атанас Илков. И изясни, че задържаните са били в полезрението на Министерство на вътрешните работи, само че до момента не са били хващани с дрога.

В Пловдив пък 17-годишен възпитаник бил хванат с 20 таблетки екстази, които продавал по 50 лева на съученици. В дома му имало още от дрогата. Тийнейджърът не е арестуван в учебно заведение, а покрай него.

Над 30 хиляди евро разкрили проверяващите в Добрич в дома на дилър. В жилището му имало и амфетамини и два пакета с марихуана. Повече детайлности за ареста му се чакат в четвъртък.

Марихуаната остава най-популярната дрога у нас, само че все по-рядко се гледа навън. Това излиза наяве от данните на Министерство на вътрешните работи, предоставени на “24 часа ”.

Тревата все по-често се гледа в закрити пространства и оранжерии за извличане на висок клас канабис, главно за вътрешния пазар, обясниха от Министерство на вътрешните работи. И показаха, че постоянно това става в дребни стаи на жилища и къщи. Причината да не се гледа навън е, че за трафикантите не е преференциално - имат засилена конкуренция от групи от други страни и по тази причина гледат да работят единствено за локалния наркопазар.

Именно марихуаната е и опиатът, който Министерство на вътрешните работи е заловил в най-големи количества от началото на годината до края на октомври.  За това време са хванати малко над 13 тона. За цялата 2021-а са хванати 29 тона, само че в тях влиза и марихуаната, открита при интервенции на Агенция “Митници ”.

На дребно тревата се продава както непосредствено свита на цигара, по този начин и на бучка или в пликче от 1 грам. Обикновено грамът се търгува за към 20 лв.. Често обаче дилърите мамят в количеството - пликче сякаш с 1 грам е към 0,8 грама. А самата цена също е повишена. Допреди няколко години грамът на дребно бе към 15 лв.. Разбира се, при закупуване на по-големи количества следват отстъпки.

Инфлацията е при всички типове дрога. При амфетамините и метамфетамините цената зависи и от това по кое време се купува. Тези опиати се употребяват по празненства. Ако първоначално цената им е 30 лв. за хапче да вземем за пример, в края на купона може да скочи и до над 70. При продаването на грам е по-евтино.

Самите амфетамини са и втората най-разпространена у нас дрога. И те, и метамфетамините, и дизайнерската дрога попадат в категорията синтетични опиати.

Първите са по-сложни за синтезиране, изискват се знания по химия. При метамфетамина е по-лесно. Като основа се употребява ефедрин, който се съдържа в разнообразни медикаменти, продавани свободно в аптеките. Често се синтезира в дребни кухненски лаборатории.

Заради това, че е безценен - към 150 лева за грам, кокаинът рядко се употребява у нас. До края на октомври са хванати малко над 5 кг. За цялата предходна са били 12, само че още веднъж става дума за количества, хванати и от Агенция “Митници ”. Рекордът за кокаин е 968 кг през 2020 година Тогава над 370 кг бяха открити в Студенски град в София, а 550 кг кокаин бяха открити импрегнирани в кашони с плодове, импортирани от Колумбия.

Дизайнерската дрога пък става все по-масова, тъй като е евтина. Тя се отличава с по-силно деяние, известна е “билката ”. Тя коства към 10-12 лева за грам, една цигара може да се вземе за под 5 лв..

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР