3-годишно дете е хоспитализирано в СБАЛИПБ Проф.Иван Киров в София

...
3-годишно дете е хоспитализирано в СБАЛИПБ Проф.Иван Киров в София
Коментари Харесай

3-годишно детенце в болница с грип тип А, болните с ковид намаляват

3-годишно дете е прието в болница в СБАЛИПБ " Проф.Иван Киров " в София с грип вид А(H3N2). Това е потвърдено посредством Real Time RT-PCR на 12 февруари в Националната референтна лаборатория " Грип и ОРЗ ", оповестиха от Центъра по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

Картата на двуседмичната заболеваемост от COVID-19 към момента е оцветена в тъмночервено. Над 500 са инфектираните на 100 хиляди души.

Спада обаче 14-дневната заболеваемост в страната. В понеделник тя доближи 1373.66 на 100 хиляди души, при 1376.02 за предходния ден.

В алено е и картата на епидемиологичната конюнктура по райони. Всички пет клъстъра, на които е разграничена страната, са в аления Етап 3 от Плана за справяне с ковид. В Южния централен район 4 обаче 5-дневната прогноза е за прекосяване към жълтия Етап 2.

Картата на епидемиологичната конюнктура разделя страната на пет района, като във всеки от тях се следи развиването на пандемията. Сред един от факторите са установяване на стадия, в който се намира даден район, е заетостта на интензивните кревати за заболели с COVID-19.

Според новия План за справяне с COVID-19 точно заетостта на интензивните и леглата за лекуване на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е измежду факторите за налагане на противоепидемични ограничения. Друг фактор, който здравните управляващи наблюдават, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите стадия, по които се ползват Коронавирус ограниченията са написани в Плана за справяне с COVID-19:

Първи стадий - Няма да се вкарват спомагателни ограничавания, само че ще бъде засилен контролът по съблюдаване на към този момент съществуващите противоепидемични ограничения – носене на маски, обезпечаване на физическа отдалеченост, зелен документ и тестване в учебно заведение. Предвижда се още разширение на обсега на обектите и дейностите, по отношение на които са въведени Коронавирус ограничения и надзор върху спазването им. Преустановяват се и учебните екскурзии.

Втори стадий - Предвижда се наблюдаване по отношение на спазването и периода на годност на документите за имунизация и на документите за преболедуване и при нужда, след експертно разискване, ще бъдат подхванати дейности за промени. В просветителната система ще се преустановят заниманията по ползи, като се изключи тези, в границите на целодневната организация на образованието, които се организират без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя потенциал, дружно с условието за зелен документ. В учебните заведения ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн образование през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири - Ще работят единствено магазините за хранителни артикули, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските компании, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към образование от разстояние в електронна среда, като се изключи учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР