3 г. условно за смъртта на 14-годишно момче получи д-р

...
3 г. условно за смъртта на 14-годишно момче получи д-р
Коментари Харесай

3 г. условно за бивш депутат, причинил смъртта на дете

3 година условно за гибелта на 14-годишно момче получи доктор Валентин Павлов, някогашен народен представител от Реформаторския блок и притежател на дентална клиника "ЕО ДЕНТ ". Той бе лишен и от правото 5 години да упражнява специалността си. С условни присъди се снабдиха брачната половинка му доктор Венета Павлова, шеф на клиниката, и анестезиологът доктор Йоана Филипова. Решението е на Софийския градски съд и може да бъде обжалвано.
Според съда доктор Павлов не е решил рисковете от цялостната упойка, под която е било сложено детето.
14-годишният Алекс от Перник издъхва след интервенция на киста на долната челюст, направена под цялостна анестезия от доктор Павлов. Трагедията става на 14 юни 2016 година, само че следствието стартира едвам 5-6 месеца по-късно, когато бащата на момчето подал тъжба в Софийската градска прокуратура.
Алекс бил подложен под цялостна анестезия към 14 ч. Павлов оперирал кистата, само че към 15,10 ч положението на детето внезапно се влошило. То вдигнало темпратура 39,5 С, получило тахикардия - 152 удара в минута, затруднено дишане и нараснало обособяване на въглероден диоксид.
По време на интервенцията в клиниката била майката на момчето. Първоначално й споделили, че тя е предходна сполучливо, само че след това дамата видяла, че лекари влизат и излизат от операционната. Била извикана частна кола за спешна помощ, която към 16 ч откарала Алекс в "Пирогов ". Момчето издъхнало в института за незабавна помощ в 17,05 ч.
Според обвиняването доктор Павлов еднолично насрочил интервенцията под цялостна анестезия. Това му решение не съответствало на множеството медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в упойка.
Клиниката не е разполагала с благоприятни условия да реагира при положение, че настъпят затруднения от цялостната анестезия.
Д-р Павлов е знаел за това, като съсобственик и някогашен шеф на клиниката, твърди обвиняването. Той не изискал провеждането на наложителните медицински съвещания и проучвания - консултация с кардиолог, педиатър и алерголог.
Разследването посочило, че на родителите на Алекс единствено им било обяснено, че става въпрос за "рутинна намеса ", като следствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.
Валентин Павлов беше претендент за Народното събрание от Реформаторския блок, когато стана ясно, че е разследван от прокуратурата. Преди това бе депутат в 43-тото Народно събрание.
Когато се разбра за нещастието, доктор Павлов разяснява, че се усеща по този начин все едно е изгубил свое дете и отхвърли обвиняванията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР