3-часова среща по настояване на вицепрезидента и изпълнителен директор на

...
3-часова среща по настояване на вицепрезидента и изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Кирил Петков поискал от “Лукойл” тук да плаща данъци, после плъзва слух за недостиг на горива

3-часова среща по гледище на вицепрезидента и изпълнителен шеф на нефтения колос Вадим Воробьов е имало с българския министър председател, финансовия министър и шефа на Национална агенция за приходите
“Лукойл ” да бъде безупречен към българската страна, да заплаща налозите за своя бизнес у нас, а не в Швейцария. Това е било посланието, което е получил Вадим Воробьов, вицепрезидент и изпълнителен шеф на съветската компания.

При визитата си в София той е изискал и е имал тричасова среща с министър-председателя Кирил Петков, с вицепремиера и финансов министър Асен Василев и с шефа на Националната организация за доходи Румен Спецов. Официална информация за диалога до този миг липсва и от двете страни.

Неофициално обаче източници от държавното управление и от “Лукойл ” потвърдиха за диалога, който е бил по гледище на съветската страна. Заедно с Воробьов, който е апетитен като индивида на формален Кремъл в нефтения колос, са участвали още четирима съветски представители. Те са поискали гаранции от българската страна, че ще продължат своя бизнес без напън, проблеми и политически условия. Отговорът е бил, че в случай че се съблюдават всички правила, “Лукойл ” няма от какво да се тормози.

Обсъждана е била и безапелационната позиция на страната, че порочната процедура огромните компании - родни и непознати, да заплащат такса “спокойствие ” на избрани политически сили, е изрично стопирана.

Часове след срещата на премиера Кирил Петков с “Лукойл ” се появи тревожна информация, че може би ще има проблеми с доставката на горива по българските бензиностанции. Според търговци, които работят с съветската рафинерия в Бургас, която е благосъстоятелност на “Лукойл ”, тя не работи на цялостен потенциал, доставките и поръчките на горива са на дневна база и се отхвърлят дълготрайните. В момента в Бургас имало два танкера и не се знаело по кое време ще дойдат идващите, тъй като времето в Русия се е влошило и те не могат да пътуват.

Търговците оповестяват, че “Нефтохим Бургас ” към момента не работи след края на плановия ремонт, в който беше през последните седмици. На два пъти инсталациите не са могли да бъдат включени поради софтуерен проблем, който още не е отхвърлен. Поради това доставките на горива за бензиностанциите били нарушени и можело да има дефицит за идните празници.

От рафинерията потвърдиха, че към момента не са пуснати всички производства, това ставало последователно при излизането от плановия ремонт.

Проблемите в завода съответстват с визитата на вицепрезидента и изпълнителен шеф на съветската компания Вадим Воробьов, който е бил в България за тържествата във връзка 30-годишнината на “Лукойл ” у нас, готови авансово.

Преди седмици шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов в изявление за румънското издание Libertatea съобщи, че огромна петролна компания в България повече от 10 години регистрира единствено загуби. Фирмата работела и в Румъния. Парите се движели по подобен метод, че облагите се оказват в Швейцария, другаде, в офшорни компании, уточни шефът на Национална агенция за приходите. Той бе на посещаване в Букурещ, с цел да предложи на румънските си сътрудници да работят взаимно против укриването на налози от огромни компании, които имат бизнес в България и Румъния.

През ноември пък Комисия за защита на конкуренцията по сигнал на “ОМВ България ” предяви изказвания за осъществено антитръстово нарушаване от “Лукойл Нефтохим Бургас ” и “Лукойл България ”.

Преди това е бил осъществен разбор на конкурентната среда на пазарите на горива, при който са открити проблеми, свързани с достъпа до данъчни хранилища. Комисия за защита на конкуренцията образува по този мотив изследване върху държанието на бургаската рафинерия и “Лукойл България ” дали лимитират конкуренцията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР