3,93 е средният резултат на випуск 2023 след полагането на

...
3,93 е средният резултат на випуск 2023 след полагането на
Коментари Харесай

3,93 е средният резултат на випуск 2023 след полагането на задължителния изпит по БЕЛ

3,93 е междинният резултат на випуск 2023 след полагането на наложителния изпит по български език и литература. С към 2 точки тези резултати са по-ниски спрямо данните от предходната година, оповестиха от МОН.

" Напълно естествено е сходен резултат да обезпокои обществото. Добре е то да покаже гражданска позиция за нашите резултати, тъй като те са резултат освен от просветителната система. Резултатът е стеснителен. Затруднява ги извънредно доста трети модул - основаването на аргументативен текст ", съобщи преподавателят по български език и литература в 119-о учебно заведение Габриела Давидкова, предава Bulgaria ON AIR.

По думите на сътрудника ѝ от 131-о учебно заведение Владимир Илиев, часовете са извънредно малко - 3 седмично.

Имаме материали, които би трябвало да предадем по литература. Така все не остава време за интерпретативното съчинение. Сегашното потомство все по-трудно съумява да сътвори собствен текст и да изрази мислите си по-оригинален метод поради навлизането на технологиите ", означи той.

Давидкова се съгласи с него, че часовете не са задоволителни.

" Повечето изследвания сочат, че на 41 въпрос учениците са се насочили към есето. Темата беше извънредно настояща - Животът в мрежата, само че е елементарно да бъде клиширана. Те се насочват към този формат на аргументативен текст от позиция на свободата. Понякога тя обаче не е най-хубавият избор. По-високите резултати са на учениците, писали интерпретативни съчинения ", посочи тя.

Давидкова акцентира, че е налице притеснително събитие - " подрастващият българин владее по-добре непознати езици, в сравнение с своя майчин ". Според нея главната причина за това е дигитализацията.

Илиев уточни каква повода резултатите на учениците в по-големите градове да са по-високи.

" В по-големите градове учениците имат по-големи запаси, измежду които частни уроци от друго естествено, това е изцяло предстоящо и разбираемо. Ако учениците нямат персонален образец вкъщи, нямат книга, която да прочетат - не можем да чакаме да основават собствен текст ", заключи той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР