3,6 милиарда лева дефицит се очаква в края на декември

...
3,6 милиарда лева дефицит се очаква в края на декември
Коментари Харесай

МФ очаква 3,6 млрд. лева дефицит в държавната хазна в края на декември

3,6 милиарда лв. недостиг се чака в края на декември в държавната хазна, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Това прави 3% от брутния вътрешен артикул и е по-добър резултат от заложените в обновения вид на бюджета за предходната година 4,4%, отбелязва БНР.

Около 2,8 милиарда лв. са директните фискални тласъци през 2020 година по линия на националния бюджет, в това число и социално-икономическите ограничения за битка с отрицателните последици от пандемията и средствата за звената на първа линия, разясняват от финансовото министерство. Тази сума е с пренасочени средства от към 0,8 милиарда лв. от еврофондовете.

„ Отчитайки тези запаси, мобилизирани в невижданата пандемична обстановка, може да се каже, че е поддържана една добра фискална политика и без съществуване на пандемия е реализирано уравновесено бюджетно салдо, каквото бе заложено в първия вид на бюджета “, разясняват от министерството на Кирил Ананиев.

Оттам регистрират растеж на постъпленията от налозите макар ограничаващите ограничения, което съгласно тях е сигурен сигнал за адекватността на ограниченията на кабинета. Неизразходваният запас по отношение на последната актуализация на бюджета е 1,6 милиарда лв. и тя ще остане като ликвиден буфер. Към края на декември се чака недостиг от 3,6 милиарда лв., само че през ноември окончателните данни сочат минус от близо 214 милиона лв.. Фискалният запас надвишава 12 милиарда лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР