3,5 пъти е нараснал стокообменът между България и Румъния за

...
3,5 пъти е нараснал стокообменът между България и Румъния за
Коментари Харесай

Стокообменът между България и Румъния е 4 млрд. евро

3,5 пъти е повишен стокообменът сред България и Румъния за последните 10 години, сочат данните на Българската търговско-промишлена палата. Само за първите 3 месеца на 2017 година има растеж от 18,3% по отношение на същия интервал на предходната година, заяви Цветан Симеонов.

" За България и Румъния можем да кажем, че това е близо 4 милиарда евро стокообмена, като 2,1 млрд е нашият експорт, а вносът от Румъния е 1,8 милиарда евро ", сподели Цветан Симеонов.

Близо 3 милиарда евро на година пък е цената на стокообмена сред България и Гърция, като и при него се следи растеж. За първата половина на годината търговията с Гърция е повишена с 8,6 на 100 по отношение на интервала януари – юли 2016 година 1,6 милиарда е цената на износа, а едвам 1,3 милиарда евро е цената на вноса от Гърция у нас.

" Имаме и тук позитивен търговски баланс, като за този негаривен за Гърция баланс има значение и рецесията, през която минаха те в пика й, и която още не е отминала за тях. С това, че те имат по-ниска покупателна дарба, по тази причина се получават тези несъответствия ".

Засилената търговия сред България и прилежащите й страни води до основаването на общи компании сред вложители от другите страни, сподели още Симеонов. Според него това е добра вест за европейската стопанска система.

" Към този миг по наши данни има над 15 000 гръцки компании, които са се записали в България. Подобно е ситуацията, не напълно несъмнено като числа, само че има към 2000 български компании, регистрирани в Румъния ", иформира Симеонов.

Румънските и гръцките туристи, които посещават страната ни също имат въздействие върху стокообмена. По негови думи е значимо обособените страни да работят за възстановяване на обслужването по граничните пунктове, наред с грижата за транспортната съгласуваност на Балканите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР