3,5% от пробите са положителни за Делта плюс, а седмица

...
3,5% от пробите са положителни за Делта плюс, а седмица
Коментари Харесай

Делта плюс бързо ни превзема, само за седмица 3,5% от пробите са от новия вариант

3,5% от пробите са позитивни за Делта плюс, а седмица по-рано нямаше нито един случай в страната. Той се популяризира с 10-15% по-лесно и упованията са случаите да се усилят. Няма разказани случаи той да протича по-тежко или да заобикаля имунизациите, Това изясни шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова пред Bulgaria ON AIR.

" Положението е под надзор, съществено е, само че в последните 5 дни има понижение в базовото репродуктивно число. Беше над 1,4, към този момент е 1,2 ", добави проф. Христова.

Тя е безапелационна, че " зеленият документ " работи. След въвеждането на " зеления документ " у нас все по-често се повдига въпросът подобен да се издава и на хора, които са преболедували и имат антитела.

" В момента заседават експертни препоръки и е въпрос на дни да се организира спор по въпроса. По-скоро се върви към това антителата да бъдат приети за " зелен документ ". Но това ще става при дефинира равнища на обезвреждащите антитела. За нас тематиката е настояща, тъй като огромна част от хората са отвън системата, в Европа заболелите са по-дисциплинирани и се тестват публично ", съобщи шефът на НЦЗПБ.

Тя очерта като главен спор през идващите дни определянето на предел, при който да се признават антителата - какъв брой пъти над нормата при обезвреждащите или какъв % на инхибиция ще се вкара.

При доста имунизирани при започване на годината отбраната стартира да понижава и проф. Христова предлага слагането на бустерна доза.

" Сега е моментът за бустерната доза, поради че сме в разгара на четвъртата вълна. Няма проблем бустерната доза да бъде с друга ваксина, друга от първите сложени. Към момента е позволена тази на " Пфайзер " за трета доза, само че и на " Модерна " към този момент има позволение от европейския регулаторен орган. И двете ваксини са високоефективни. Изследванията демонстрират, че има доста високо повишаване и на клетъчния имунен отговор ", обясни проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ добави, че няма групи хора със болести, при които имунизациите да са противопоказни.

" Противопоказанията са единствено за хората с алергии към някоя съставна част на имунизацията, само че те могат да одобряват лекарства няколко дни преди имунизацията, с цел да нямат проблем. При пациенти с онкозаболявания има заплаха да няма задоволително добър отговор към имунизацията, само че не и реакция към самата ваксина. А хората с автоимунни болести е наложително да се имунизират, тъй като могат по-лесно да се разболеят и да прекарат ковид по-тежко ", обясни специалистът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР